Thursday, November 30, 2006

Dah lama tak buka Yahoo Messenger. Pagi ni bila buka je.... dah beratur IM yang seperti dihantar oleh kawan saya. Saya macam biasa buat dekk je, kenapa? Pasal, ada ke patut dia ajak saya datang rumah dia malam ni pasal dia menang loteri... hahahaha. Ni contoh IM yang saya dapat....

Ini yang saya nampak dia send..... dan dia pulak nampak saya yang send IM ni. Ni lagi satu contohnya....

So... wahai kawan-kawan ku atau sesiapa saja yang menerima IM macam ni.... janganlah marah kat saya. Buat deekkk je laa. Benda ni samalah macam kat MIRC masa chat tu.... kan kita akan selalu dapat invite pegi ke chennel yang selalunya XXX. Lebih kurang macam tu la.

Ada sorang kawan saya "mhw" tu sampai langsung tak nak sembang dah dengan saya.... hehehe. Obsess sangat dia!

Yahoo Messenger Buat Hal?


3:00 PM
Pagi tadi seorang kawan YM saya marah2 pasal katanya saya send kat dia website entah apa-apa. Saya dah nampak lama benda tu, tapi saya buat ‘deekkk’ je. Memang sah la spyware punya kerja tu. Apa yang berlaku sebenarnya?

Setiap kawan dalam list YM kita akan menerima IM yang menggunakan user kita untuk menjemput mengunjungi website tertentu. Kita tentu tak de syak kerana kawan dalam list kita yg send IM. Cuma bayangkan…. mana mungkin begitu kerana selama ini kawan kita tu tak penah pulak send IM yang macam tu. Tentu ada sesuatu yang tak kena kannn. Sooo, senang cerita boleh abaikan je la IM yang macam tu.

Pengajarannya….. kalau nampak IM yang macam tu, janganlah cepat-cepat fikir yang bukan-bukan terhadap kawan kita tu. Kerana saya juga sebenarnya nampak seolah-olah kawan kita send IM mengarut tu kepada kita. Saya dah scan YM saya dengan Yahoo Anti-spy, dan nampak dah remove semua spyware dan adware yang ada. Tapi tak taulah setakat mana powernyeee Yahoo Anti-spy tu. Saya sebenarnya selalu ambil langkah mudah… buat dekkk je.

Ok, kepada kekawan yang nampak seperti saya send IM yang bukan-bukan tu sorry la yee.

Wednesday, November 29, 2006

ISRAELIS vs ARABS
WHO ARE THE REAL TERRORISTS?

By: Hal Turner

North Bergen, NJ USA -- For years, we in America have supported Israel both financially and militarily because we perceived they were the innocent victims of hostile and violent neighbors. The US media has, for years, provided extensive coverage of every incident involving Arabagainst-Israeli violence. From shootings, to car bombs to suicide bombers, we in America have seen it all. Or have we?

Why would rational human beings, given a choice, choose to attack their neighbors rather than live together in peace? More pertinent, why would a rational human being choose to blow himself up rather than live? The Israelis, the US media and our politicians would have us believe that the Arabs are simply not rational. They routinely tell us that Arabs are "religious fanatics" who "hate freedom" or "hate our way of life" to quote George W. Bush. These arguments are fallacious and intellectually bankrupt.

The reason for Arab against Israeli violence is simple: The Israelis have been systematically repressing and brutalizing hundreds of thousands of Arabs on a scale unparalleled since World War 2. I have the proof.

Below are photographs of the victims of Israeli violence. They depict brutal, violent death, horrific personal injury and devastation of property which is simply unfathomable. ALL of it was perpetrated by Israelis against Arabs. ALL of the victims are civilians.

As you view these pictures ask yourself this question: What would YOU or YOUR LOVED ONES do in retaliation for these things?

DANGER:
SEVENTY-SEVEN GRAPHIC PICTURES OF
BRUTAL VIOLENCE, DEATH AND INJURY.
NOT FOR VIEWING BY CHILDREN OR PERSONS WITH WEAK HEARTS!

All of this brutality; all of this violence; all of these atrocities; have been committed by ISRAEL. And they did it with OUR AMERICAN WEAPONS AND OUR TAX MONEY!

All those military rifles: American made M-16's
All the helicopter gun ships: American Apaches & Cobras
All the fighter jets: American F-15's and F-16's

Between outright "aid", military assistance, and loan guarantees, we American taxpayers give Israel between $3 and $6 Billion every year. They use our "aid" to wage this warfare on Arabs. Is there any wonder why the Arabs fight back? Is there any wonder why Arabs have begun attacking the US itself?

If YOUR family had been brutalized in these ways, would YOU fight back? By fighting back, would YOU be called
a "terrorist?"

Copyright 2002, Hal Turner
Permission to re-print and re-distribute is granted on condition of attribution as below:
"Reprinted with permission from

http://www.halturnershow.com


Visit our main news page at

http://www.HalTurnerShow.com


Mahu Menggunakan Kad Kredit?

Pengguna mesti diberitahu kos sebenar pembelian kredit

PENGGUNA mestilah diberitahu kos sebenar meminjam dalam usaha untuk membuat pilihan. Pengguna sanggup membayar lebih untuk barang yang dibeli melalui kredit. Bagaimanapun, adakah semua pengguna mahu membeli secara kredit jika mereka tahu kadar faedah yang dikenakan adalah 60 peratus setahun?

Apa yang berlaku, pengguna tidak menyedari kadar faedah yang dikenakan dan hanya tahu bahawa dia hanya perlu membayar jumlah yang kecil setiap minggu atau bulan untuk memiliki sesuatu barang itu.

Menurut seorang profesor sebuah universiti tempatan, pengguna membayar sekurang-kurangnya 30 peratus lebih apabila membeli perabot atau peralatan elektrik melalui kredit. Bagi peralatan seperti komputer, kamera dan alat perakam, Kadar Peratus Tahunan (APR) boleh menjadi setinggi 60 peratus setahun.

Contohnya kamera video digital. Harga tunai ialah RM1,199 tetapi jika dibeli secara kredit, pengguna boleh memilih untuk membayarnya secara mingguan atau bulanan.

Jika memilih untuk membayar secara bulanan, mereka akan membayar RM82.98 sebulan atau RM1,991.60 untuk 24 bulan.

Walaupun kadar faedah yang dibayar oleh mereka tidak didedahkan kepadanya, mereka membayar kadar faedah efektif pada kadar 60.36 peratus setahun.

Malah dalam kes di mana kadar faedah dinyatakan, pengguna masih perlu berhati-hati. Ini kerana kadar faedah yang dinyatakan boleh mengelirukan terutama dengan pinjaman sewa beli.

Kadar faedah sebenar dibayar oleh pengguna lebih tinggi berbanding angka yang dinyatakan oleh bank atau syarikat kewangan.

Contohnya apabila institusi kewangan menyatakan 5 peratus setahun sebagai kadar faedah bagi pinjaman sewa beli kereta, APR (kadar faedah sebenar yang dikenakan) lebih hampir kepada 9 peratus setahun.

Begitu juga dengan pembeli motosikal yang mengambil pinjaman sewa beli pada kadar 10 peratus setahun sebenarnya membayar kadar faedah 18 peratus setahun.

Pengguna berakhir dengan membayar lebih daripada kadar faedah yang dinyatakan kerana bagi pinjaman sewa beli, kadar faedah yang dikenakan adalah berdasarkan kepada jumlah pinjaman dan bukannya atas baki pinjaman.

Pengguna tidak seharusnya dibiarkan dalam kegelapan mengenai kadar faedah sebenar yang mereka bayar bagi pinjaman mereka. Mereka mempunyai hak untuk mengetahui mengenai kos sebenar kredit supaya mereka boleh memutuskan sama ada pinjaman itu mahal atau tidak.

Oleh sebab itu di mana urusniaga kredit dijalankan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna mestilah memastikan perkara berikut dijalankan:

Pertama, kadar faedah perlu didedahkan kepada peminjam sebelum kontrak ditandatangani.

Kedua, kadar faedah mestilah dinyatakan menggunakan APR untuk menggambarkan kos sebenar pinjaman.

Akhir sekali, kaedah pengiraan APR juga perlu diseragamkan memandangkan pelbagai formula berbeza yang digunakan boleh memberikan peningkatan kepada angka yang berbeza.

– S. M. MOMAHAMED IDRIS,

Presiden Persatuan Pengguna P. Pinang.

Dipetik daripada Utusan Malaysia, 23 November 2006

______________________
:: Kad Kredit... seronok masa membeli, demam masa membayarnyaa.... hahaha!

1 Week Before Release

Windows Vista Ultimate, 1 Week Before Release: Report Card
By Alexander Wolfe,
November 19, 2006 (8:00 PM EST)
URL: http://www.techweb.com/tech/162300001

The big surprise with the version of Vista that's going to be officially launched by Microsoft on November 30 is that there are no surprises. Windows Vista RTM is far more solid than both this summer's Beta 2 and the almost-but-not-quite-buttoned-down RC2 version released earlier this fall.

I put Build 6000, which has been released to Microsoft's developers and is expected to be identical to or closely track the initial shipping version of Vista, through its paces (and took screen captures to prove it). Here's a quick report card.

Tonton TV Seluruh Dunia

Dunia hiburan di hujung jari.... mahu menonton tv secara online, dapatkan senarai tv yang ada inginkan di sini

http://www.streamingstar.com/download-p2ptv.htm

Downloadlah 7 tv yang ada kat list tu, yang itu pun dah cukup banyak dan tak larat nak tengok. Lepas install semua tv tu, download lah pula remote controlnya supaya senang bila nak tengok tv-tv tu nanti.

P2Ptv Remote Control 1.02

http://www.softpedia.com/get/Multimedia/Video/Other-VIDEO-Tools/P2Ptv-Remote-Control.shtml

Bila dah ada remote control ni tak payah lah nak susah-susah buka all program kat windows, hanya pilih saja tv mana yang nak ditonton.
__________
:: Bila tengok tv seluruh dunia ni, faham-faham je la. Maka pandai-pandailah pilih channel yang sesuai. Tepuk dada tanya selera.

MICROSOFT Corp (Microsoft) akan memperkenalkan versi baru sistem operasinya (OS) yang menggabungkan Windows Vista, Microsoft Office 2007 dan Microsoft Exchange Server 2007 sebagai sebahagian janjinya dalam membantu melengkapi syarikat perniagaan dengan ciri sentiasa bersedia (people-ready). Pelancaran Office 2007, Windows Vista dan Exchange Server 2007 atau LOVE, dijangka merevolusi seluruh pengalaman pengkomputeran di sektor perniagaan. Tiga produk itu yang membentuk satu platform hebat di jangka diperkenalkan Januari tahun depan.


Pengarah Perniagaan (Pemasaran) Microsoft Malaysia , Ananth Lazarus, berkata ini adalah kali pertama dalam tempoh sedekad syarikat menampilkan inovasi kepada dunia perniagaan secara serentak.

Katanya, 2007 adalah mengenai LOVE kerana ia berupaya menjana perubahan penting serta positif di tempat kerja, selain menawarkan banyak peluang kepada pelanggan, rakan kongsi dan seluruh industri.

Beliau berkata, sebagai platform produktiviti perniagaan, Windows Vista, Office 2007 dan Exchange Server 2007 menampilkan pelbagai ciri dan peningkatan terbaru bagi memperkasakan pekerja - aset paling penting bagi perniagaan.

“Ia meningkatkan produktiviti dengan alat inovatif bagi mengakses maklumat penting, berkomunikasi dan bekerjasama lebih berkesan berbanding masa lalu.

“Ini menandakan satu perkembangan penting dalam janji kami untuk membantu syarikat supaya mereka sentiasa bersedia (people-ready)," katanya dalam kenyataan baru-baru ini.

Walaupun masih belum dilancarkan, kehadiran Windows Vista, Office 2007 dan Exchange Server 2007 sudah dirasakan dalam lanskap pengkomputeran Malaysia yang mana lebih 2,000 rakan kongsi bersedia untuk membantu masyarakat perniagaan memanfaatkan ciri serta fungsi platform produktiviti perniagaan Microsoft itu.

Windows Vista, Office 2007 dan Exchange Server 2007 adalah platform terbaru bagi produktiviti di tempat kerja yang digabungkan dalam usaha membantu pekerja memudahkan kerjasama, melindungi dan menguruskan kandungan, mencari maklumat serta memperoleh pengetahuan perniagaan, di samping mengurangkan kos IT dan meningkatkan keselamatan.

Pengurus Besar Negara, Kumpulan Sistem Personal, Hewlett-Packard (M) Sdn Bhd, Danny Lee, berkata pelanggan perniagaan memerlukan komputer peribadi (PC) yang dapat membantu perniagaan mereka menjadi lebih cekap dan produktif.

“Melalui PC 'Windows Vista Capable' dan 'Windows Vista Premium Ready' kami dapat memenuhi keperluan itu dengan inovasi daripada aspek mengurus dan mencari maklumat, di samping mengekalkan keselamatan dan kebolehpercayaan," katanya.

Naib Presiden FTEC Resources Berhad, Grace Vun, berkata perkembangan terbaru itu adalah saat gemilang bagi dunia pengkomputeran yang mampu diberikan oleh Vista dan syarikat percaya ia melengkapi wawasan dalam menawarkan kepada syarikat Malaysia dengan teknologi terbaik.

“Kami sudah selesai melakukan latihan makmal kualiti perkakasan Windows dan kini bersedia menjadi antara yang pertama untuk memberikan Malaysia satu pengalaman pengkomputeran serba baru," katanya.

Ketika dunia bersedia mengalu-alukan pelancaran platform produktiviti perniagaan baru ini, Microsoft menawarkan masyarakat perniagaan dan teknologi maklumat (IT) di Malaysia peluang untuk menyaksikan lebih dekat Windows Vista, Office 2007 dan Exchange Server 2007 pada 14 November akan datang.

Pra tonton tidak rasmi dengan tema "Dunia akan berubah" bakal menampilkan demonstrasi dan senario perniagaan yang mempamerkan kemungkinan dan keupayaan tidak terbatas Windows Vista, Office 2007 dan Exchange Server 2007.

Ananth berkata, Microsoft ingin memberi kesempatan kepada rakyat Malaysia untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Windows Vista, Office 2007 dan Microsoft Exchange Server 2007.

Dipetik daripada Berita Harian, Oktober 2007
__________
::Tahun depan dunia ICT di negara kita akan direvolusikan dengan kedatangan Windows baru, tentu banyak kesannya nanti.... apa kesannya?
  • Kena balik belajar la kalau nak guna Office 2007 yang jauh sangat berbeza dengan Office 2003 sekarang ni. Cakap mudahnya semua orang kena belajar semula.....
  • Pemilik komputer yang ada sekarang ni tak payah berniat la kalau nak pasang Windows Vista, maka kalau nak guna Vista kena la beli komputer yang baru.
  • Ingatlah kembali ketika peralihan antara Windows 98 ke Windows ME dan kemudiannya ke Windows XP. Mungkinkah senario itu akan berulang kembali? Maka, janganlah terburu-buru nak tukar ke Vista kot!, baca kat sini...... http://www.microsoft-watch.com/content/vista/
  • Kalau nak beli komputer, inilah masanya bagi pengguna biasa macam kita ni, semua komputer dah murah sekarang ni, semua kedai nak habiskan stok.

Macam-Macam Adaaaa!

Kursus Pemantapan Jurulatih Utama ICT Negeri
Hotel Copthorne, Pulau Pinang
13-16 Disember 2006

::Pelbagai
http://marknetster.blogspot.com

http://shifu67.blogspot.com

http://jpn.webict.net

http://www.youtube.com

http://www.pressdisplay.com

http://www.bloggerforword.com

http://www.inethouse.info

http://marknetster.blogspot.com

http://shifu67.blogspot.com

Dapatkan serial number dalam google cth “window xp 94fbr” masukkan 94fbr

send email ke blogspot…. Type email.password blogspot

email.password@blogger.com

::Ketahui profail pc anda
http://www.belarc.com/free_download.html

::Dapatkan tv internet anda di sini
http://www.streamingstar.com/download-p2ptv.htm

http://syoktv.net

::Dapatkan software portable
http://portableapps.com

::Tukar mp3 utk masuk dlm telefon
http://freeware.com cth mobileAMRconverter

Mahukan perisian percuma… cari disini
http://www.freewarefiles.com/search.php

http://www.digg.com

http://www.keyfinderthing.com

::Laman web segera

  1. perlu ada akuan gmail (2mb for mail)
  2. Google Page Creator (100mb for web)
  3. teruslah bina laman web anda…… selamat mencuba

::Belajar Bahasa
http://www.linguamatic.com

::Bina database anda sendiri secara online
http://baseportal.com

http://baseportal.com/cgi-bin/baseportal.pl?htx=/shifu67/main

__________
::Selamat melayari website yang saya senaraikan ni... pandai-pandailah memilih dan semoga bermanfaat kepada semua,

Tuesday, November 28, 2006

Ketahui Profail PC Anda


Sila download perisian percuma ini.

http://www.belarc.com/free_download.html

Contoh paparan profail pc saya.


__________
::Perisian yang sangat berguna terutama apabila pc anda bermasalah. Belum cuba belum tau… dah tau tak apaaa!

Wristbend Pemuda


Wristbend yang bertulis Stop Israel! Save Labanon! Free Palestine! yang dipakai oleh semua sahabat Pemuda UMNO ini adalah lambang dan tanda ingatan terhadap apa yang berlaku di Asia Barat hari ni



Monday, November 27, 2006

Streamyx Sudah Pulih

Alhamdulillah, line streamyx saya sudah pulih seperti sedia kala.

10:00 AM
Pagi ni hantar orang rumah ke sekolahnya kerana dia nak selesaikan urusan isi borang permohonan belajar di USM. Aku pergi ke sekolah, tengok-tengok apa yang patut. Hari ini terima surat jemputan Lawatan Sambil Belajar Kontinjen Olahraga MSSK Bachok ke Kuala Lumpur dan Surat Kursus JU ICT di Kesedar Inn, Gua Musang. So.. hampir 2 minggu la nanti tak ada kat rumah


Lawatan Kontinjen Olaharaga MSSK Bachok: 7 - 10 Disember 2006

Kursus Jurulatih Utama ICT: 11 - 14 Disember 2006

Emmm.... kena ready gak tu fulussss utuk pegi dua tempat tu!

Orang rumah pulak nak pegi Langkawi 17 - 20 Disember 2006. Sekolah dia buat mesyuarat sekolah di Langkawi. Emmm tak tau la banyak mana mesyuaratnya tu. Tapi dah boleh agak apa AGENDA MESYUARATnya tu.

7:30 PM
Malam ni cadang nak pergi ke Balai Islam, nak tengok KARNIVAL HALAL KELANTAN. Dah dekat nak habis karnival tak berkesempatan lagi nak tengok apa yang ada. Dengarnya 'MACAM-MACAM ADAAAAA!

Sunday, November 26, 2006


Pagi ni, awal-awal lagi dah keluar rumah. Tak sempat sarapan pun, ingatkan nak sarapan bila dah sampai di SK Perupok nanti.

Sampai kat sana, semua dah ada hanya tunggu masa KPPM sampai.

Aku setkan saja semua bahan yang akan di showkan oleh Pengarah-Pengarah Pelajaran Negeri kepada KPPM nanti.

Then standby........

Saturday, November 25, 2006

Panggilan Kecemasan

Malam ni ingatkan nak pegi majlis penutup Festival Dikir Barat Pemuda UMNO Malaysia. Tapi petang tadi bila sampai di rumah, dapat panggilan kecemasan daripada UNIT ICT PPD Bachok. Minta tolong pasang access point di SK Perupok untuk majlis esok.

Esok PPD Bachok menjadi tuan rumah Mesyuarat Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia bersama Pengarah-Pengarah Pelajaran Negeri di SK Perupok. Terpaksa la batalkan niat nak berhibur sikit malam ni.

9:00 PM
Pergi ke SK Perupok. Dalam hati dok kata, "sampai-sampai nanti buatnya tak de kabel RJ45 mampus" . Sampai kat sana betul la apa yang aku agak, kabel tak de so cam mana nak tarik access point tu keluar. Kalau pasang kat dalam makmal ni rugilah. Tapi lantak dia lahh, pasang je la. Then bila aku test kat blok bilik mesyuarat, memang line slow.

Festival Dikir Barat Pemuda











Pertandingan Dikir Barat Pemuda UMNO Malaysia yang berlangsung petang tadi. Majlis Penyampaian Hadiah akan diadakan malam ini oleh YB Datuk Seri Utama DR. Rais Yatim, Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan. Cerita lanjut akan saya masukkan kemudian, lepas bayar bill esok, hehehe! tak larat nak online dgn dailup ni.

Sambungan....... selepas streamyx dah clear!

Oleh kerana aku tak dapat pergi ke IKBN tengok majlis penutup Festival Dikir Barat Pemuda malam ni (kes panggilan kecemasan Unit ICT PPD Bachok... huhuhu!) Aku tak tau apa cerita yang berlaku di sana. Maka aku tulis semula berita yang tersiar di Sinar Harian, hari ni. Gambarnya aku tak masukkan la, nanti kalau rajin aku scan gambar tu aku pastekan kemudian. Sinar Harian ni surat khabar yang hanya boleh di baca di Kelantan dan Terangganu saja. Jadi aku fikir diorang tak marahlah kalau aku tulis semula berita yang diorang dah siarkan, tanpa apa-apa perubahan hatta hok salah ejaan atau ayat pun aku tak ubah. Ni kira macam promo free untuk Sinar Harian la ni kannn! (mugo demo tak dok website lagi, kalu tidok mudoh cut and paste jahh) Berikut apa yang tersiar di akhbar 'sinar banar' tersebut.

Sinar Harian, Isnin 27 November 2006.

Festival Dikir Barat martabatkan budaya rakyat

Oleh: Nur Effidah Salleh
Foto: Abdul Latiff Zakaria


Buat julung kalinya Biro Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Pemuda UMNO dan Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KeKKWa) menganjurkan Festival Dikir Barat Pemuda UMNO dan ternyata mendapat sambutan yang hebat.

Bukan sahaja daripada 12 kumpulan yang bertanding bahkan daripada rakyat yang mencintai seni dikir itu sendiri kerana lebih 10,000 peminat membanjiri Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Bachok yang mencatat sejarah tersendiri.

Festival yang disertai oleh seluruh Pemuda UMNO negeri kecuali Kelantan dan Sarawak adalah sebahagian daripada usaha memartabatkan seni, budaya dan warisan dapat diterjemahkan sebaik mungkin.

Festival yang dirasmikan oleh Datuk Seri Dr. Rais Yatim itu memperlihatkan betapa keunikan serta seni warisan Dikir Barat bukan sahaja diminati dan popular di negeri Kelantan sahaja tetapi dikongsi dan diwarisi bersama dengan negeri-negeri lain di negara ini.

Contohnya Kumpulan Dikir Pemuda UMNO Sabah dari Sabah menunjukkan persembahan yang menarik dalam dialek Kelantan sehingga melayakkan mereka dinobatkan sebagai juara dan membawa pulang hadiah wang tunai RM5,000, piala iringan dan sijil penghargaan.

Sementara tempat kedua dimenangi Kumpulan Dikir Pemuda UMNO Terengganu yang mendapat RM3,500 dan tempat ketiga kumpulan Dikir Pemuda UMNO Negeri Selangor yang membawa pulang RM2,500.

Pasukan Dikir Barat Pemuda UMNO Kelantan tidak menyertai pertandingan ini sebaliknya membuat persembahan khas pada malam pertandingan.

Penonton turut dihiburkan dengan lawak jenaka dua ahli Kumpulan Salam Pantai Timur yang menjadi juru acara majlis iaitu Abe Jali dan Che Awee selain persembahan dikir barat jemputan iaitu pendikir kanak-kanak, Nik Khairulizri Aliff Shah dan pendikir veteran iaitu Megat Nordin, Cikgu Sulizi, Osman Kering dan Orkestra Simfoni Pak Simpul.

Derma Darah

Derma darah ni bukan kerana ada Dato' Ilias ni..... ini betul-betul, bukan cobaaannn!

Sebelum acara Festival Dikir Barat bermula, sempat la pegi buat pemeriksaan gigi, then pegi derma darah. Darah saya B+... dah 2 tahun tak derma darah. Bimbangnya lepas derma darah ni, badan makin naik kerana selalunya selera makan pun akan bertambah lepas derma darah.

Bz Day!

22 Nov 2006
11:00 PM

Pegi minum-minum dengan rakan-rakan Pemuda Bachok di Tempua. Sembang-sembang pasal program pemuda minggu ni bersama mantan Ketua Pemuda (mugo Pemangku Ketua Pemuda duk KL sokmo, nok buat lagu manoooo, dia sibukk) Sambil tu tunggu Sdr. Azizul Nizam, Exco Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Pemuda UMNO Malaysia yang akan sampai malam ni. Pukul 12:30 dia sampai, rancang nak buat solat hajat malam esok di Masjid Nelayan Kandis. 1:30 balik

23 Nov 2006
2:00 AM
Sampai rumah mata tak mengantuk lagi. Cadang nak online tapi alamak, streamyx aku dah kena blok.... tensionn

10:00 AM
Semua peserta Kursus Pengurusan Peti Undi bertolak dari Pusat Khidmat Rakyat DUN Jelawat ke Damai Beach Resort.

9:00 PM
Majlis Perasmian Kursus Pengurusan Peti Undi DUN Jelawat oleh YB Dato' Ilias, ADUN Jelawat.

24 Nov 2006
9:00 AM
Majlis Penyerahan Anak Angkat peserta Program Jati Diri Kesukarelaan Nasional di rumah YB Dato' Ilias, ADUN Jelawat. 500 orang peserta terdiri dari pelajar-pelajar tingkatan 6 seluruh Kelantan berkampung di sini. Tengahari baru selesai semuanya.

3:00 PM
Majlis Pelancaran Program Merakyatkan Seni, Anjuran Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan bersama Pemuda UMNO Malaysia di KB Mall. Perasmian dilakukan oleh YB Datuk Seri HJ. Annuar Musa, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan.

5:30 PM
Terus pegi shooping barang dapur di KB Mall. Hari ni punya la ramai orang. Mungkin kerana minggu pertama lepas gaji, semua orang macam lepas perasaan :-) tambahan pula hari ni ada sale for member. Beratur nak membayar ambil masa 57 minit, punya la panjang barisannya.

10:30 PM
Balik dari Kota Bharu, sampai di Balai Islam..... berdentum-dentum bunyi orang menyanyi dikir barat. Wahh! hebat gak kerajaan PAS negeri Kelantan sekarang ni, kat Balai Islam pun diorang hentam berdikir barat. Kalau dulu bukan main lagi, benda-benda 'dunia' ni semuanya tak boleh, kelam kabut puak-puak dikir barat bila Nik Aziz haramkan di Kelantan dulu. Hari ini nampaknya baru khaba la kot, boleh belaka asalkan bubuh lebal 'ISLAM' maka semuanya boleh. Orang lain je yang tak boleh. Tambahan pula kat Balai Islam diadakan Karnival Halal Kelantan sempena ulang tahun pertama Kota Bharu Bandaraya Islam, maka semuanya dah jadi halal le tu. Khabarnya tiap-tiap malam ada persembahan dikir. So kalau Pemuda UMNO Malaysia buat pertandingan dikir barat antara pasukan pemuda UMNO negeri-negeri di Bachok, tak payah nak cakap yang bukan-bukan la kann!

25 Nov 2006
9:00 AM
Hari ni try online dengan TM Net secara dailup.... aduss slownya line.

Apa program hari ni?

1:30 PM
Festival Dikir Barat Pemuda UMNO Malaysia akan bermula.

8:00 PM
Kenduri Rakyat di kampung berhampiran IKBN Bachok tempat berlangsungnya Festival Dikir Barat.

9:00 PM
Perasmian Penutup Festival Dikir Barat Oleh YB Datuk Seri Utama DR. Rais Yatim, Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan.

26 Nov 2006
Bertugas di Mesyuarat Sekolah Angkat Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia di SK Perupok, Bachok. Mesyuarat akan di pengerusikan oleh YBrs. Dato' Ahamad Sipon, KPPM dan dihadiri oleh semua Pengarah-Pengarah Pelajaran Negeri.

Adusss.... dah 2 hari streamyx aku kena blok. Hari khamis lepas, balik dari minum-minum dengan rakan Pemuda Bachok, dalam pukul 1:30 AM cadang nak online, tapi dapat msg ERROR 691: ........... username/password invalid..... , alamak apa dah jadi ni? Terus call 1300-88- 9515, hehehe rupanya kes tak bayar bill lagi. Sekali lagi Alamak!, esok jumaat then sabtu... ahad baru boleh bayar bill, adussss! tensionnnn.

Pagi ni try online dengan TMnet dailup, adusss dapat line 28.8kb je... banding dengan streamyx aku 1000kb. Sakit jiwa dibuatnyaa. Tapi apa nak buat. Sementara tunggu esok, layan je lahh line yang merangkak-rangkak ni.

Festival Dikir Barat Pemuda

Festival Dikir Barat : 12 Pemuda Negeri Berentap Di Bachok 25 Nov Ini
Posted on Tuesday, November 21 @ 16:59:28 MYT


Oleh Adnil Mohd

Kuala Lumpur -- Bagi memastikan penyuburan seni, warisan dan budaya terus bersemarak Biro Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dengan kerjasama Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KeKKWa) akan menganjurkan “Festival Dikir Barat” pada 25 November ini bertempat di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Bachok, Kelantan.

Pengerusi Biro Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Pemuda UMNO, Azizul Nizam Bidin berkata festival yang julung kalinya disertai oleh seluruh Pemuda UMNO negeri adalah satu lagi inisiatif pihaknya dalam merealisasikan program merakyatkan seni budaya tempatan.

“Matlamat kita mengadakan festival ini adalah untuk bersama berganding bahu dengan mana-mana pihak terutama kerajaan untuk memastikan agenda kita dalam pembentukan masyarakat yang maju tanpa menghakiskan nilai budaya, warisan bangsa.

“Kita berpendapat program atau festival seumpama ini akan memberi sumbangan yang bermakna serta menjadi medium terbaik mendidik dan memberi maklumat serta membentuk model peranan positif bagi kepentingan masyarakat terutama kepada generasi muda”, katanya dalam satu kenyataan kepada laman webPemuda di sini, hari ini.

Jelas beliau kemuncak festival ini adalah pertandingan Dikir Barat yang buat pertama kalinya menampilkan penyertaan Pemuda UMNO dari setiap pelosok negeri.

Ini kata beliau lagi bagi memperlihatkan betapa keunikan serta seni warisan Dikir Barat bukan sahaja diminati dan popular di negeri Kelantan sahaja tetapi dikongsi dan diwarisi bersama dengan negeri-negeri lain di negara ini.

“Pertandingan ini juga secara tidak langsung merakyatkan masyarakat terdiri dari golongan pemuda khususnya dan belia-belia agar lebih berwawasan, inovatif dan berdisiplin serta menghargai warisan khazanah Melayu.

“Selain itu ia juga mampu mengimarahkan, memperkasakan dan mengekalkan salah satu daripada cabang seni warisan Melayu seterusnya mengangkat dan mengembangkan Dikir Barat ini ke tahap nasional”, ujarnya.

Festival ini tambah beliau merupakan peluang terbaik untuk mempromosi budaya selain mewujudkan integrasi yang padu di kalangan ahli pergerakan itu dan masyarakat setempat.

“Kejayaan menganjurkan “Festival Tarian Zapin” di Johor Bharu pada Januari yang lalu telah memberi keyakinan yang kuat untuk kita meneruskan acara yang serupa tetapi membabitkan seni warisan Melayu dari negeri Kelantan iaitu Dikir Barat”, katanya.

Pada Isnin, 20 November yang lalu pihak Sekretariat Festival Dikir Barat Pemuda UMNO dan Kementerian Kebudayan, Keseniaan dan Warisan telah pun mengadakan cabutan undi itu untuk menentukan giliran bagi pasukan Pemuda UMNO negeri-negeri membuat persembahan dalam pertandingan itu nanti.

Berikut giliran pasukan Pemuda UMNO negeri yang akan membuat persembahan :

1) Negeri Sembilan
2) Perlis
3) Melaka
4) Perak
5) Terengganu
6) Pahang
7) Wilayah Persekutuan
8) Pulau Pinang
9) Sabah
10) Selangor
11) Kedah
12) Johor

Setiap negeri akan diwakili oleh 25 orang peserta yang terdiri daripada ahli Pemuda negeri tersebut di mana pasukan negeri terbabit dilatih oleh Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negeri, Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia.

Pasukan Dikir Barat Pemuda UMNO Kelantan tidak akan menyertai pertandingan ini sebaliknya bakal membuat persembahan khas pada kemuncak festval ini nanti.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia Datuk Sri Hishammuddin Tun Hussien, Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Annuar Musa dan Ahli Parlimen Bachok merangkap Timbalan Menteri Kewangan II, Datuk Dr Awang Adek Hussain akan turut hadir bagi memeriahkan lagi festival berkenaan.

Selain pameran berkenaan seni, budaya dan warisan negara, festival ini juga akan turut menyajikan permainan tradisi rakyat seperti permainan congkak, dam aji, sepak raga bulatan, serta diserikan lagi dengan penglibatan tokoh dikir barat tempatan seperti Megat Nordin, Abe Jali, Adik Alif, Osman Kering dan Cik Awee (Salam Pantai Timur).

Dipetik daripada Laman web Pemuda UMNO Malaysia

Wednesday, November 22, 2006

MAJLIS PENYAMPAIAN KEPUTUSAN KENAIKAN PANGKAT DGA32 DAN DG44 (time-based)
GURU-GURU PPD BACHOK, KELANTAN

TARIKH: 30 NOVEMBER 2006
TEMPAT: PUSAT KOKURIKULUM JPN KELANTAN, TANGOK, BACHOK

Hampir 500 orang guru-guru di daerah Bachok mendapat khabar gembira kerana telah layak mendapat kenaikan pangkat secara 'time-based'. Guru-guru yang kini berada di gred DGA29 akan dinaikkan pangkat kepada gred DGA32 manakala penyandang gred DG41 dinaikkan pangkat kepada DG44. Majlis tersebut akan disempurnakan oleh YB Dato' DR. Awang Adek Bin Hussin, Timbalan Menteri Kewangan Malaysia yang juga merupakan Ketua UMNO Bahagian Bachok.

Kenaikkan pangkat ini merupakan 'durian runtuh' kepada semua guru yang terlibat. Semoga dengan anugerah kenaikkan pangkat ini guru-guru di daerah Bachok akan lebih bersemangat dan membuktikan kewibawaan diri demi kemajuan pendidikan di Bachok.

Sekali lagi tahniah, dan yang penting jangan lupa untuk bersyukur serta berterima kasih kepada kerajaan yang ada hari ini. Anugerah yang diberikan itu tentunya bukan hanya sekadar nak 'menyohorr' tetapi harus dibalas dengan meningkatkan kecemerlangan prestasi pendidikan di Bachok.

Tuesday, November 21, 2006

Family's Blogs

Hari ni..... anak-anak dgn maknya sekali nak belajar buat blog. Waaa ! semua nak ada blog sendiri.

Ajar anak-anak sekejap je, then diorang leh buat sendiri.

Nak ajar mak budak ni yang problemm sikit. Tapi akhirnya ok la jugak walaupun slow sikit.

Ni baru betul bini JU ICT... :-) Ok, ni semua blog diorang.

http://www.suria7092.blogspot.com/

http://shaby27.blogspot.com/

http://sealme92.blogspot.com/

Sunday, November 19, 2006

Festival Dikir Barat Pemuda

8:00 PM

Petang tadi menghadiri Mesyuarat Festival Dikir Barat Pemuda di pejabat UMNO Bahagian. Festival ini anjuran Pemuda UMNO Malaysia dengan kerjasama Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan. Festival akan diadakan di IKBN Bachok pada 25 November 2006.

Pemuda UMNO Bachok khasnya dan UMNO Bachok amnya sangat berbesar hati kerana diberi kepercayaan oleh Pemuda UMNO Malaysia utuk menjadi tuan rumah kepada pertandingan dikir barat antara Pemuda UMNO seluruh Negara.

Namun begitu, oleh kerana Kelantan memang sudah tersohor dengan dikir barat maka Pemuda UMNO Kelantan berkecuali dalam pertandingan ini. Peserta hanyalah diantara Pemuda UMNO negeri-negeri yang lain sahaja.

Pemuda UMNO Kelantan dengan bangganya akan menjayakan festival yang julung-julung kalinya diadakan itu. Mari sama-sama kita kekalkan warisan bangsa dan menghayati persembahan dikir barat sebagai khazanah seni negara. Kunjungilah Festival Dikir Barat Pemuda nanti.

Friday, November 17, 2006

Perhimpunan Agung UMNO 2006

Dulu, Kini dan selamanya!

6:45 PM
Tahun ini t
ak dapat pergi ke Kuala Lumpur bersama-sama seluruh ahli UMNO keperhimpunan keramat kita. Minggu ini saya berada di Pulau Pinang, berkursus. Kursus yang saya hadiri juga boleh dianggap sebagai perhimpunan tahunan semua Jurulatih-Jurulatih Utama ICT, Jabatan Pelajaran Kelantan.

Walaupun tak dapat hadir, saya tak bimbang sangat kerana tahun ini Astro menyiarkan secara langsung. Selain daripada itu saya masih dapat mengatahui apa yang berlaku di Kuala Lumpur melalui TV UMNO secara online. Bercakap pasal TV UMNO ni, saya ada terdengar dari peserta kursus yang bercakap bahawa PAS sudah ada TV secara online, dan UMNO belum ada lagi. Bila terdengar saja di telinga saya, saya segera menyanggah kenyataan itu, UMNO juga telah lama mempunyai TV secara online. Cuma bezanya pernah melayari laman web UMNO atau tidak. Maka sahabat saya itu, barangkali tak penah melayari laman web UMNO.... :-). Ok... tonton tv UMNO di sini

http://www.umnotv.com/

Saya rasa itulah beza paling mudah antara orang UMNO dan orang PAS. Bagi saya apabila mahu mengetahui apa yang berlaku dalam dunia politik tanah air maka perlulah kita ambil maklumat daripada semua yang terlibat. Bila buka laman web parti, janganlah buka laman web parti kita saja.

Tahun ini nampaknya Presiden Parti menyampaikan ucapan yang paling ringkas, sesuai sebagai ucapan penutup. Itulah yang dibuktikan oleh Pah Lah dengan slogannya "bekerja bersama saya, bukan bekerja untuk saya". Tugas menggulung perbahasan nampaknya diserahkan sepenuhnya kepada pemimpin-pemimpin utama parti yang lain. Itulah tanda pemimpin yang bijaksana.