Friday, August 31, 2007

Merdekaaaaaa!



Friday, August 24, 2007

Website vs Weblog - siri I

Oleh: Saiful Marsidi Sidek


Kepada pembina laman web amatur!











Apakah perisian membina laman web yang anda gunakan?

Adobe DreamWeaver, Ms FrontPage, Namo WebEditor,Web Page Maker, atau apa-apa sahaja.
Tahniah.... kerana anda sanggup menggunakan perisian seperti di atas untuk membina laman web. Hanya anda yang mengetahui bagaimana rumitnya hendak membina laman web. Hanya anda juga yang mengetahui susah payahnya anda mempelajari selok-belok perisian-perisian tersebut untuk membina laman web.

Setelah bersusah-payah.... maka akhirnya laman web anda siap, contohnya laman web sekolah anda, kerana anda adalah guru yang dianggap lebih tahu tentang ICT.
Apabila laman web sekolah anda sudah siap.... maka sekarang anda akan melakukan aktiviti 'upload' ke internet. Bila berada di tahap ini, anda akan bertanya... hendak letak di 'server' mana?
Rasa-rasanya.... tidak ada Guru Besar atau Pengetua yang akan bersetuju untuk menyewa tapak 'server' laman web itu. Akhirnya anda terpaksa memilih tapak 'server' percuma atau pun mungkin yang paling popular ialah 'server' di kelantan.edu.my
Tahniah sekali lagi..... kerana laman web ada sudah berada di internet (setelah bersusah-payah meng'upload' fail-failnya)

Tetapi... laman web tidak akan bermakna sekiranya hanya sekadar itu. Laman web perlu sentiasa di'update'. Bila masuk bab hendak 'update' inilah yang akan memualkan anda. Akhirnya, web site ada akan 'kaku' dan dilupakan.
psttt!.... malahan ada laman web PPD yang terus 'keras' sejak dilancarkan hinggalah ke hari ini. "orghe kata... tak pade buat majlis pelancaran dengan begitu 'grand' tetapi.... hampehh!
Demikianlah senario laman-laman web yang dibina hanya bermodalkan 'air liur'.... hehehe!

BERHENTI............ lupakan semua itu!

Sekarang anda tidak perlu lagi bersusah payah untuk mempelajari apa-apa perisian pembina laman web seperti di atas.
Mengapa anda tidak membina laman web dengan menggunakan perisian percuma seperti blogger.com ini. Dengan hanya tiga langkah sahaja anda sudah memiliki laman web. Anda tidak perlu memikirkan rekabentuk laman web anda.... apa yang perlu anda lakukan hanyalah tulis dan postkan apa-apa sahaja bahan ke blog anda.

Mana sesuai bina laman web sekolah guna blog?

Itulah persoalan yang sering bermain dikalangan kita. Kebanyakkan orang menganggap blog hanya sesuai untuk laman web yang bersifat peribadi sahaja atau 'personal website'. Blog dianggap tidak sesuai untuk dijadikan laman web rasmi seperti laman web sekolah.

Ok, jika itu yang bermain di minda anda.... sekarang saya hendak memberi pilihan kepada anda;
Bayangkan kerja-kerja editing yang terpaksa anda lakukan hanya untuk menghantar gambar-gambar aktitivi sekolah anda.
Anda mungkin perlu edit gambar itu dahulu dengan photoshop supaya saiznya sesuai untuk dimuatkan ke laman web.
Kemudian anda fikirkan rekebentuknya di dalam Adobe DreamWeaver... anda juga perlu buat 'link'nya dengan betul (kalau tidak... gambar tak keluar pulak nanti!)
Setelah berjam-jam... barulah anda akan meng'upload'nya.
Fuhhh!.... letih la
Semua itu ada boleh lupakan... kerana dengan blog... anda hanya perlu letakkan sahaja gambar-gambar itu... tulis ceritanya dan publish. Gambar tak perlu di edit, kerana blogger yang akan menyesuaikannya untuk anda. 'Link'nya secara automatik akan muncul.... selesai

Cuba lihat laman blog ini..... ya!..... laman web Unit ICT & Maklumat PPD Bachok ini, bukankah blog ini sudah tidak lagi seperti blog yang anda selalu fikirkan.
Bukankah blog ini tidak ada bezanya dengan 'laman web biasa'........ anda faham dengan apa yang saya maksudkan?
Nah!.... sekarang bagaimana? Masihkah anda hendak menggunakan perisian Adobe DreamWeaver yang rumit itu lagi?

Thursday, August 23, 2007

Peperiksaan PTK 2007

SMK LONG YUNUS - Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) datang lagi. Aku sudah lama tidak menjadi peserta ujian PTK yang penuh 'soksek-soksek' ini.

Tahun 2004 PTK diperkenalkan, ketika itu aku masih di gred DGA29. Keputusan ujian pertama itu penuh kontraversi.... macam-macam cerita yang didengar, direka dan disebarkan. Apa tidaknya....... keputusan yang keluar sungguh mengelirukan. Kebanyakkan keputusan adalah 'GAGAL' sama ada satu kertas atau kedua-dua kertas.

Guru 'GAGAL' apabila menduduki ujian Penilaian Tahap Kecekapan???? Apakah kesannya? Itu belum lagi diambil kira dengan pegawai kerajaan yang lain. Situasinya sungguh mencelarukan!

Bayangkan situasi begini.....

Seorang guru cemerlang/pakar yang sedang berkhidmat, tiba-tiba gagal ujian PTK, malahan seorang Penolong Kanan atau Guru Besar sendiri juga gagal PTK. Bagaimana kedudukan mereka?..... Hendak letak dimana mereka? Seorang guru yang menjadi pentadbir tidak lulus takap kecekapan... gawat jugakan?
Bayangkan juga situasi ini.....
Seorang doktor pakar bedah yang telah menjalankan tugas bertahun-tahun.... tiba-tiba gagal ujian PTK!..... adakah ini bermakna 'doktor pakar' itu tidak 'PAKAR' sebenarnya?
Dalam tempoh beberapa bulan keputusan PTK pertama keluar....... keadaan pegawai-pegawai kerajaan memang 'haru-biru'. Daripada kerani hingga pak menteri semuanya bercakap dengan keputusan PTK.

Keadaan tambah 'hijau-biru' apabila tidak lama kemudian keluar pula keputusan yang lain atas satu peperiksaan itu. Aku yang pada asalnya lulus Kertas 1 tetapi gagal Kertas 2 kemudiannya menerima keputusan yang baru, iaitu LULUS kedua-dua kertas!

Hampir keseluruhan keputusan PTK pertama itu telah berubah.... kalau keputusan awalnya gagal.... keputusan yang baru ialah LULUS!

Kalau dulu..... keputusan GAGAL mengundang persoalan, kali ini keputusan LULUS laaaaagilah mengundang persoalan!.... dah jadi macam biskut, sekejap lulus, sekejap gagal.

Sejak itu aku tidak lagi menduduki ujian PTK.... tambahan pula akukan dah 'LULUS' PTK

Tidak lama kemudian aku naik ke gred DG41. Aku tidak perlu menduduki PTK kerana masih dalam tempoh 'percubaan' atau kata orang.... 'belum konpomm' lagi.

Selepas 'konpomm' maka kini aku kembali menjadi peserta ujian PTK. Walaupun PTK bukanlah peperiksaan wajib, tetapi sekiranya sudah mendaftar.... kita tidak boleh sengaja 'tidak hadir' semasa ujian. Hal ini akibat banyak kes yang terjadi... guru-guru tidak hadir semasa hari ujian, kerana maklumlah.... bukan ada apa-apa pun kalau hadir atau tidak..... bukan kena potong gaji pun kalau lulus atau tidak PTK.

Sekarang... jika sudah mendaftar, jika sengaja tidak hadir.... anda boleh dikenakan tindakan tatatertib dan didenda RM100. Malahan jika hadir sekali pun tetapi tidak menjawab kertas ujian juga masih dianggap sengaja 'tidak hadir'. Mahu tak mahu.... tanda je lah ABCD tu.
"psttttt.....! selain daripada alasan 'pembaziran' kos menyediakan kertas soalan, barangkali juga kerana hendak mengelakkan kontroversi, kes guru yang tidak hadir ujian tetapi mendapat keputusan 'lulus' (itulah antara soksek-soksek yang didengar sebelum ini.... betul atau tidak, aku tak dapat pastikan!)"
Tahun ini aku mengambil Kertas1- 701/01: Umum dan Kertas 2- 701/27 Pengurusan Pembangunan Perisian Kursus Pendidikan dengan Teknologi Maklumat..... kertas ICT la ni!

Hanya dua orang sahaja yang mengambil kertas ini!...... soalannya boleh tahan, tapi tak kisahlah kerana ini pertama kali aku mengambil ujian kertas ini. Kira macam.... nak tinjau-tinjau keadaan dan hendak mengetahui skop soalan.

Skop soalan yang keluar memang sudah dapat diagak.... tentang 'story board', OS, network dan lain-lain. Cuma yang payah sikit tu bila bab tentang 'program' kementerian yang berkaitan dengan dunia ICT.

OK... aku sudah ada pengalaman dengan kertas ini... bolehlah buat persediaan untuk PTK tahun hadapan... hehehe!

PTK tahun ini bagaimana?.... alaaaa kan tahun ini hanya hendak 'tinjau-tinjau' skop soalan Kertas 2- 701/27.... tak kisahlah gagal ke lulus!

Kerana itu tahun ini aku sikit pun tidak membuat persediaan menduduki PTK.... sepanjang minggu cuti sekolah ini, aku tak baca sebaris pun buku yang berkaitan dengan PTK. Seminggu ini aku menyiapkan laman web Unit ICT & Maklumat PPD... aku hanya baca script XML nak tukar template website yang aku download sahaja.

Ironinya... dalam laman web yang aku buat itu, aku sediakan link kepada soalan PTK interaktif. Segala macam contoh soalan ada.

Rakan-rakan yang dapat link tu, semuanya sibuk mencuba nasib... malahan ada yang siap print lagi.... silap-silap, yang jual pun ada kot!

Aku pula.... walaupun aku buat link soalan PTK... aku sendiri tak pernah buka atau try contoh soalan yang ada kat situ..... hahahaha!

...............................................................
p/s
malam tadi aku dan isteri membuat 'persediaan' menghadapi PTK dengan menonton movie Die Hard 1 dan Die Hard 2.... mujur tak sambung terus 'study' dengan Die Hard 3 dan Die Hard 4....... hehehe!


Wednesday, August 22, 2007

Oleh: Saiful Marsidi Sidek

Ramai orang ingin mempunyai laman web peribadi.... ramai orang juga belajar membina laman web dengan pelbagai cara.
Ramai orang yang sudah membina laman web.... ramai orang juga yang sudah melupakan laman web mereka.
Puncanya pelbagai... susah hendak belajar/memahami web editor seperti Dreamweaver, FrontPage, WebPage Editor dan lain-lain.
Sukar hendak mengendalikannya kerana hanya menggunakan server percuma.
Terlalu banyak perkara teknikal yang perlu dilakukan walaupun hanya hendak mengupload sekeping gambar.
Akhirnya.... laman web yang dibuat itu hilang begitu sahaja di dunia siber.

Senario itu ramai yang sudah maklum!

Sekarang anda tidak perlu lagi mengalami senario seperti di atas..... kini anda boleh memiliki laman web peribadi tanpa bersusah payah dengan WEBLOG atau BLOG.
Saya berani mengatakan bahawa.... Blog sudah menjadi seperti keperluan kepada pengguna internet.
Tanpa memiliki blog anda seperti seorang yang tidak memiliki siaran ASTRO!

Ramai kekawan yang tanya macam mana nak buat blog..... bila aku suruh mereka buka blog aku. So aku pun cerita la apa bendenya blog ni, terutamanya 'blogspot' dari blogger ni la. Tu pun masih ada yang bertukar antara "blogspot" dengan "blogsport"

Aku ni bukan la pakar sangat dalam bab ICT ni, tapi boleeeh laaa sikit2. Kat luar sana tu ramai lagi yang lebih arif bab ICT ni. Tapi aku dapati masih ramai yang tak faham sebenarnya apa itu "blog", mungkin kurang info kot. Sebenarnya blog ni boleh dibuat dengan guna banyak sofware yang free saja. Blogger ni salah satu contohnya la. Dan aku rasa buat blog dengan Blogger ni yang paling simple. So.. apa itu "blog"? Blog ni kira macam personal website la lebih kurang. Tapi lebih kepada macam catatan diary la kot. Sebab tu saingan utama yang lain untuk buat blog ialah dari myjournal.com. Oleh kerana sifatnya ialah laman web peribadi... maka kita gunakanlah prinsip buat laman web yang biasa tu untuk isi apa yang patut dalam blog kita ni. Tapi blog ni tak la boleh buat secanggih laman web yang biasa, maklumlah namanya lagi free kan. Ok itu sikit info pasal blog.

Kembali kepada tajuk asal.... cam mana nak buat blog?

First..... buka blog aku ni atau mana-mana blog yang ada, then klik pada logo blogger yang ada kat atas sekali tu... biasanya nampak ikon "B" dengan background colour kuning tu.


Then... bila anda klik saja logo tu anda akan di bawa ke homepage blogger yang macam kat bawah niii... Kat sini kita dah nampak teks "Create a Blog in 3 easy steps" Then klik la kat arrow kuning di bawah tu yang kata "create your blog now"


Bila klik je arrow tu... anda akan dibawa ke page berikut. Ini ialah step pertama untuk buat blog. Anda dikehendaki untuk membuat akaun dengan google, iaitu kita mesti ada akaun email "gmail", jadi register la email anda yang sepatutnya, sama la macam buat akaun email kat yahoo ke atau hotmail ke. Cuma anda perlu ingat... akaun gmail ni akan jadi pintu masuk untuk anda buat blog dengan blogger ni. Then seterusnya ikut la step yang kedua dan ketiga.


PERINGATAN!!!!!!!!

Jangan sesekali lupa username dan password yang sudah anda buat untuk gmail tadi dan juga "url" yang anda guna untuk blogspot tu... kalau lupa yang tu payah la nak cerita. Step yang kedua bagi nama apa blog kita dan step ketiga pilih templete apa yang nak digunakan. Bab nama blog dan templete tu tak kisah sangat pasal kita boleh edit lain kali. Yang penting nak diingat ialah "url" yang kita nak gunakan tu jangan sesekali kita lupa.... kalau tak nanti tak leh nak bukak pulak blog kita tu. Soo.. supaya senang nak ingat maka saya cadangkan bagilah "url" kita tu biar sama dengan email "gmail" kita supaya senangg. Nak lagi senang ingat, password pun biarlah sama baru tak menyusahkan hidup. Contohnya saya punya ni...

Email saya: shifu67@gmail.com
Nama Blog: ||Orghe Luar||
URL Blog: http://www.shifu67.blogspot.com

Ok... kepada semua... harap info ini dapat membantu anda. Kalau ada apa-apa masalah....... tanya kat pakcik jaga!

Sunday, August 19, 2007

3D Liquid Matel Wallpaper


Adobe Photoshop - 3D Liquid Matel Wallpaper
Oleh: Saiful Marsidi Sidek

shifu67STUDIO - Anda mahukan wallpaper seperti di atas? Dengan Adobe Photoshop ia mudah sahaja dilakukan. Bukan susah sebenarnya hendak membuatnya.

Okey.... jom buat sendiri wallpaper.

|> Buka new file... saiz - W500 x H500 (atau apa sahaja saiz yang ada mahukan)
|> Mode - RGB Color dan Contents - White

|> Brush Tool - black
|> Conteng-conteng bentuk yang ada suka

|> Filter - Blur.... Radial Blur
|> Amount - 50..... Blur Method - Spin.... Quality - Best

|> Filter - Sketch..... Chrome
|> Detail - 0.... Smoothness - 10

|> Image - Adjustments.... Hue/Saturation
|> Colorize - pilihlah warna yang ada inginkan

Wallpaper anda sendiri sudah terhasil....... jumpa lagi, selamat berkarya

Saturday, August 18, 2007

Pikom PC Fair di KB Mall

Petang ni cadangnya hendak ke Perkampungan Hadhari di padang Komplek Sekolah-Sekolah Mek Zainab. Malangnya rasa tak sanggup pulak nak menempuh kesesakan jalanraya menuju ke sana.

Akhirnya kami hanya sampai setakat KB Mall sahaja. Tambahan pula memang bercadang hendak ke sana kerana hendak membeli laptop untuk 'mem' aku.

PC Fair anjuran PIKOM yang bermula semalam, memang agak meriah. Penuh sesak dan barangan yang ditawarkan memang agak menarik.

Tinjau-tinjau dan pusing-pusing semua gerai yang ada, sambil mencongak laptop apa yang hendak dibeli.

Bajet, nak cari laptop yang berharga di bawah RM3000. Setelah pusing-pusing..... semua gerai sebenarnya jual benda yang sama sahaja.

So, cam mana...... pilihan yang ada brand Acer, Compaq Presario, Asus, Lenovo dan lain-lain. Tapi kebanyakkannya menjual Acer sahaja.

Aku dari dulu memang tak berapa bekenan dengan laptop Acer ni. Kalau yang harga kurang RM3000..... pegang bodynya pun rasa tak yakin je.

Tambahan pula aku dah biasa dengan laptop HP..... maka, HP Compaq Presario lah yang menjadi perhatianku.

Tambahan pula.... pakej yang ditawarkan oleh HP semasa PC Fair ni agak menarik......... selain hadiah khas daripada HP dalam 'black box' dan tiga buah hadiah beg tu.... yang aku rasa terkedu sangat tu, HP juga bagi beg galas Targus!

"Alamak.... aku baru je beli beg tu masa kat Low Yat hari tu.... RM145 hari ni diorang bagi free je, siul betul!"

Tapi bukan kerana hadiah-hadiah tu sebenarnya yang menjadi keutamaan.... laptop tu memang cantik dan menjadi idaman masa first time keluar tahun lepas.

Maka... akhirnya 'mem' aku sudah memiliki laptop baru, dan tak payah lagi la pakai laptop yang ada cop "Hak Kerajaan Malaysia" tu.

Monday, August 6, 2007

Kursus ICT PPD Bachok

KURSUS PENINGKATAN PROFESIONALISME
GURU-GURU SAINS DAN MATEMATIK PPD BACHOK
LANGKAWI SEAVIEW HOTEL
5-8 OGOS 2007


Pangilan kecemasan..... 3 Ogos, Unit ICT PPD Bachok call, jemput menjadi JU Kursus ICT di Langkawi.

Beressss..... tambahan pula tahun ni belum pegi Langkawi lagi.

Nampaknya 2 minggu berturut-turut la aku keluar sekolah. Demi tugas untuk negara, aku rela 'berkorban' :-)

Day 1:
Pagi, 5 Ogos bertolak ke Langkawi.


"Controll peruttt.... nak ambik gambar ni. Sekarang ni tidak dibenarkan lagi berada di luar feri ekoran kemalangan feri tidak lama dulu.


Hanya 'orghe' tertentu jah boleh berada di luar ni... hehehe!

Peserta kursus rencam.... tua, mudo, tinggi, rendah, kecik, besar! Sampai di Jeti agak lewat...... Kul 8:00 mlm baru sampai di hotel.

Makan duluuu.... pukul 8:30 kelas start, jalan terussss.......
Day2:
6 Ogos 2007
Taklimat Kursus oleh
:
Mr. Castelo
Pegawai Unit ICT & Maklumat
PPD Bachok






Pukul 8:00 pagi kelas start.... slot pertama Ms Excel.... yang kendalikan Zamri



vlookup..... lookup sini.... lookup sana.... peserta kursus bunyi.... ooooooo! aaaaaa! pehe-pehe!


Bila ada bunyi cam tu... tak po la tu.... masuk la tuuu!

Habis kelas 4:30........ semua peserta melakukan acara 'bebas'. Acara bebas ghapo?.... serupo sekalo laaa.... tapi kalau hok kirim dengan air liur, kita bawak balik gambar kotak dio je lahh

Day 3
7 Ogos 2007

Pembentangan oleh:
Tengku Azmi
Guru Inovatif Kebangsaan





Penerokaan internet oleh:
Shifu67
'guru letih kebangsaan'
.....hehehe!

"kalau sesiapa yang tak ada email.... samalah dengan orang yang tak ada hset....."

"sekarang.... weblog/blog juga sudah menjadi keperluan.... yang pentingnya sesiapa sahaja akan mempunyai laman web peribadi tanpa perlu memikirkan soal nak upload.... nak letak di server mana..... misssing file.....

"selamat berblogging dan jadilah seorang blogger yang bermanfaat!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Aktiviti off record.......
Datang ke Langkawi..... emmmm mujur la awal bulan, lega la sikitt.... kerana memang sah secara sengaja atau tak sengaja akan 'rebeh'.
"bajet masa kat Langkawi... RM400 sahaja, dan kad kredit dilock..... bajet banyak tu cukup dah la tuu... masalahnya bajet lepas balik Langkawi tak tau lagi cam mana.

Petang hari pertama.... selesaikan semua permintaan..... pesanan anak-anak.....Cekelat... RM100...... pesanan mak anak.... kain batik.... habis RM100 gak...... keperluan peribadi...... RM170 (jenuh la hisap cigarrr lepas nii..... hehehe!emmm... ada lagi RM100..... ketuh-ketih.... habis la juga

p/s
Sehingga waktu ini masih mampu bertahan daripada menghulurkan kad kredit kat tokey kedai.... hehehe!

Wednesday, August 1, 2007

Kemas Kini Data Guru - Unit Sekolah Rendah
Sutera Inn Kota Bharu
1-2 Ogos 2007


Semua PPD menghantar dua orang untuk melakukan kerja kemas kini data guru yang berada di sekolah rendah.

Nampaknya Unit Sekolah Rendah dalam proses 'mengemas kini' data guru.

Kemas kini data guru?....... ada makna tuuuuu!

Dan mungkin akan mendebarkan bagi guru-guru, terutama yang baru sahaja menerima anugerah 'DG32'.

Bagi PPD Bachok tak pe laa... 33 buah sekolah je.

Saing-saing PPD Kota Bharu.... Pasir Puteh-Machang dan lain-lain, 'luga' la kerana sekolah dalam PPD mereka mencecah 90 buah.

Dah la sekolah banyak.... staff pulak ramai.

Data Guru Bachok..... first day pun dah siap! Saja je buat slow-slow sambil tunggu saing-saing.

Masuk hari kedua... aku dah siap dan relex je..... tolong perabih nasi je laa!

Kepada penerima DG32...... siap-siap la hehehe!



Haaa.... ni kekawan yang 'luga' nak kemas kini data guru.












Minggu depan kita jumpa di Langkawi!