Saturday, September 12, 2009

Membilang hari... balik kampung

Ramadhan dah masuk ke minggu yang terakhir.... sekejapnyaa dah nak habis puasa. Minggu ini, kita selalunya akan dipaparkan dengan isu balik kampung.... isu tiket bas.... isu cuti..... isu shopping raya.... isu kuih raya dan sebagainya.

Dalam akhbar hari ni pun dipaparkan cerita tentang pasangan yang dalam dilema hendak balik kampung. Nak balik ke mana?..... ke kampung isteri atau ke kampung suami. Mungkinkah masih ada lagi dilema sebegitu bagi yang sudah veteran macam aku.... selepas hampir 19 tahun, isu nak berhari raya di mana mungkin bukan isu lagi.... hehehe.

Apasal duk cerita isu balik kampung ni.... hahaha.... tahun ni sudah diputuskan oleh Mesyuarat Kabinet bahawa kami TIDAK balik kampung! Alasannya.... kerana 2 orang anak akan menduduki peperiksaan tahun ni.... Silmi akan exam SPM dan Ilah exam PMR. Kira ok laa kan alasan tu..... hehehe.

Tak dapat laa merasai kemeriahan berhari raya di jalan raya tahun ni, tak leh laa nak nyanyi lagu....


'balik kampunggg, ooooo oooo, balik kampungggg, hati giranggggg'

Dan aku hanya mampu..... huwaaa!.... huhuhuu!

21 Comments:

  1. cookie devine said...
    Cik Cookie xcited nak balik raya nih.Dah beli CD raya stndby nak pasang time drive nnt.100plus pun dah beli.erkkk...xposee ke?kantoi.
    Brahimnyior said...
    Nak balik gak, tapi Jumaat last day, Ahad maybe raya. By hook or by crook, Sabtu mesti dah bergerak....

    Moga kita semua selamat sampai. Errr, Bro Shifu, ada turun ka berat badan? Pingang amacam? Ada kurus?

    Hehehehee...
    xiiinam said...
    Aku adalah manusia yang tak pernah turut serta dengan orang ramai yn=g berbondong2 balik kampung menjelang raya.....



    Mak ayah aku kat kampung sebelah....
    Mak ayah mertua aku tinggal selorong je dengan aku....


    Selamat Hari Raya....
    ONE ZABA said...
    kalau ko tak pernah menghulur duit raya kat anak buah yang ada di kampung maka mereka tak terasa akan ketidakbalikan ko tu. tapi kalau ko jenis yg menghulur banyak duit raya, maka mereka yg kat kampung akan terasa ketidakbalikan ko tu.
    chekgu BaniHassim said...
    btol gak ape yg one ckp kat atas nih..
    apela sgt balik kpg time raye nih...huhu
    Shifu67 said...
    cookie-
    Nalik kampung kat mana tuuuu... (ingatkan tokey cookie raya tadi.... hehehe)

    Brahimnyior-
    amboiii.. ko tanya ada turun dak berat aku... ko mesti buat2 tak nampak gambar mancho aku kat bawah tu... menyampahhh

    Ciklah-
    alaaa ko buat2 la macam org balik kampung gak.... masuk higway plus, kuar kat bidor balik kampung.... bukannya org tau punnn

    OneZ-
    Masalahnya anak aku tak dpt duit raya ni..... cam mana aku nak cover sampai hujung bulan ni

    Chekgu BH-
    amboiiii sokong bawa rebah ni.... ko ni pun jenis yg tak leh rasa nikmat berhari raya atas jalan raya macam ciklah gak la ni
    faiz said...
    x pe la shifu...nanti cuti panjang blh blk kg...

    so, sila2 la dengar lagu dendang perantau ye....hehe..
    Shifu67 said...
    Faiz-
    Huwaaa... Huwaaa... sukkk....sukkk... huhuhuhu...
    LiNda said...
    Shifu67..

    Wakkaka..
    saya suka jawapan awak kepada oneZ.

    Betul. Tak balik kampung rugi wooo.. saya dok kira and terbayang anak2 dapat duit raya . Wow ! mokcik kaya .. hehe

    Eh, orang Perak ke .. laa ke Kg. Gajah menuju ke Teluk Intan . Org sungai Manik ke..

    Bukan Kg saya okeh .. cuma dulu pernah dok Bota kanan.
    DUN Behrang 2020 said...
    Hahaha...ko kena abis kan lgu tu bro baru tgk kental ke tak...apapun gitulah putaran hidup...

    oooo balik kampungggg...hati girangggg!!!
    Shifu67 said...
    linda-
    Kg Balun Bidai... 6KM dari kg. gajah... kiranya adik beradik sungai manik leee.... hehehe

    DUNBehrang-
    huwaaaa..... emmmmm... sedap gak tart nanas Oli Cookies dari muar ni
    Leonora Halim said...
    tukar lagu then...

    "pulanglahhhhh... ke pangkuan ku ohhhh... sayannggggggg... kumenungguuuu mu di hari rayaaaaaa"
    <--- sbb sah2 ko tak balik raya kannn...

    ekekekekekeke.....
    sonata anak kancil said...
    bila beraya je balik kampung...kalau tak balik kampung, maknanya tak raya lah??? balik bandar , nak kata apa ?

    balik bandar rayo....
    Shifu67 said...
    leonora-
    tak balik pn tak peee..... asal dpt makan tart nanas.... emmm... emmmm...

    sonata-
    masalahnya tak ada la pula lagu.... 'balik bandar'

    "Balik kampung... oooo balik kampung.... hati giranggg"
    faiz said...
    shifuuuuuu.... cepat hapdet cabaran tukar size seluar..sblm org ramai off pc the whole of next week..hahahaha....
    faiz said...
    This comment has been removed by the author.
    green said...
    tak sunyi??jiran2 semua balik kampung tak??
    pakmat said...
    ..selamat hari raya, shifu67..
    Shifu67 said...
    Faiz-
    keputusan seminggu selepas raya... hehehe

    green-
    amboiii... ayat racun tuuu

    pakmat-
    selamat hari raya 2 u gak..
    GURU_CIKGU said...
    Balik kampung...

    Kami tak pernah bincang. Rasa nak balik, saya stat kereta.

    Yang pasti dia faham dah perangai saya. kalau nampak saya bubuh baju banyak-banyak dalam beg, maknanya BULIKAN.........
    Shifu67 said...
    akuk kulir mangguna'akan kuasa vetooo..

    ramik laaa bulikan baraya...... barayak kadak bulik gin ramik juaa... hehehe

Post a Comment