Friday, December 31, 2010

Friday, December 10, 2010

Tiba-tiba.....

Monday, December 6, 2010

Salam Ma'al Hijrah

Sunday, November 28, 2010

Meneka dalam kesamaran

Wednesday, November 10, 2010

Wednesday, November 3, 2010

Berjujuk-jujuk peminat kawan-kawan / rakan 'Muka Buku' yang memberikan ucapan.



Hanya satu ucapan saja yang belum diterima..... barang kali tak perasan kot!

Kebetulan pula hari tu... seharian tak ada kat rumah, kerana tugasan luar... out station orang kata!

Lepas tengah malam baru balik..... dan menjelang subuh barulah terima ucapan yang ditunggu-tunggu.... termasuk 'hadiah'nya sekali laaaa!

02 November :
Esoknya.... masih out station.... berkejaran ke tiga arena yang berbeza, untuk mendokumentasikan program Kem Bakat, Sukan Prestasi Tinggi Sekolah yang dihadiri semua atlit dari Pusat Latihan Daerah.

Tugas baru selepas bersara (digugurkandicantas / direjek) jadi jurulatih!... hehehe!

Sebelah malamnya sudah 'ditempah'..... pasal anak-anak nak ajak makan celebrate birthday!

"Makee kat pija hat la abah...."

"Tok see eiii.... makee kat horizon laa...."

"Makee stimbot laaa...."

"Weh!.... bessday sapo ni!...."

Akhirnya.... senang cerita..... makan kat pija hat je laa!

Besday abahkannnn... jadi biar la abah makan duluuuu!




Sunday, October 31, 2010

Teka-Teki Bola


Tahniah kepada pasukan The Red Warriors yang menjadi Juara. Kejayaan team The Red Warriors menjulang Piala Malaysia memang menjadi kebanggaan seluruh rakyat Kelantan. Rakyat Kelantan berhak meraikan dan menyohor dengan kejayaan itu dan rakyat Kelantan memang berhak mendapat cuti hari ini !

Hari ini cuti..... hari ini juga hujan turun dengan lebatnya sejak awal pagi!


Sempena cerita bola yang masih panas dan cuaca hari ini yang dingin.... kawe nak bagi teka-teki yang ada kaitan dengan kedua-duanya..... semuanya pasal 'main bola'


 Apa beza antara........

LAMPU stadium

dengan

LAMPU bilik tidur


Friday, October 29, 2010

Nak pegi ke tak ni


Tengah fikir nak pegi ke tidak ni..... tapi mengenangkan macam mana aku nak keluar dari Putrajaya lepas habis majlis tu, masalah gak ni. Tak kan nak tidur kat Sri Perdana. Aku bukannya biasa pegi Putrajaya. Kalau masalah nak keluar dari Putrajaya selesai, mungkin aku pegi.... nak minta tolong siapa la ni, ambil aku kat Sri Perdana dan hantar kat mana-mana hotel kat KL..... :)

Friday, October 22, 2010

Bila isteriku berkemban......









(gambar hiasan)
gaya klasik wanita melayu terakhir.... hehehe






Pagi jumaat yang redup dan dingin selepas hujan sepanjang malam tadi, memungkinkan segala-galanya.

Hari minggu..... masa yang panjang untuk melakukan sesuatu yang diluar rutin harian.

Mem Besar dengan gaya santainya gedebak-gedebuk di rumah.... aku memerhatikan sejak tadi. Sesuatu yang hebat pasti akan berlaku hari ini! Aku pasti!

Latar....

Kedua-dua mesin basuh sedang beroperasi tanpa henti sejak awal pagi. Mesin pengering juga tak henti-henti berputar.... berbakul-bakul sudah dikumpulkan menunggu giliran.

Periuk tekanan sedang merenihkan sesuatu.

Aku terus memerhatikan dengan ghairah!







Jumaat yang dingin bertukar menjadi sesuatu yang hangat...... hangat dan enak untuk diratah!




 Kawe makan dulu deh!..... slurppppp!, aahhhhh!, sup tulang kaw-kaw!

Thursday, October 21, 2010

Amanah Bangsa






Selamat Bersidang kepada semua perwakilan!


Hakikat apa yang kita miliki kini adalah warisan yang perlu dipertahankan.

Sunday, October 17, 2010

Dinner dengan PM

Jangan lepaskan peluang untuk menghadiri Majlis Makan Malam bersama Perdana Menteri.


Kawe dah daftar!


Jumpa di sana!

Friday, October 15, 2010

Buang 90 biji batu

Harapan mendapat bonus tak kesampaian!

Namun tetap syukur alhamdulillah kerana dapat 'bantuan am' belanja persekolahan anak-anak RM500.

Tak jadi la nak tempah Inspira.... hehehe!
.................................................................................................

Kandungan Bajet 2011 yang panjang berjela boleh di baca esok.

Antara perkara yang paling menarik perhatian tentunya.....


Hebatkan...

Walaupun cuti dah bertambah 90 hari.... rasanya tak perlulah para suami membuang 90 biji batu untuk 'membilang hari'...... 60 biji pun dah cukup kot... hehehe!

Thursday, October 14, 2010

Malam ini malam Jumaat.... malam Jumaat sentiasa membangkitkan semangat yang membara.

Esok mungkin Jumaat yang paling dinantikan.


Esok PM akan membentangkan Bajet 2011!

Apakah perkara yang paling anda fahami tentang pembentangan bajet?

Bagi aku yang hanya mendapat 'R' kertas Ekonomi STPM..... tentunya tak akan tercapai diakalku unuk membuat ulasan hal yang berkaitan dengan ekonomi negara.

Biar orang lain je lah yang perah otak pasal bab ekonomi negara.

Pembentangan Bajet 2011 tentunya dinantikan oleh semua orang dengan persepsi masing-masing.

Bagi aku.... sebagai penjawat awam, tajuk yang paling aku tunggu ialah khalimah..... 'BONUS'. Semoga PM tidak akan lupa untuk menyebut khalimah tersebut!

Pstt... yang paling pasti, aku rasa tentulah harga rokok akan naik lagi..... mujur aku tak beli rokok... hehehe (aku beli tembakau, lepas tu gulung sendiri)

Dalam penantian sepanjang malam Jumaat ini.... apa salahnya kalau kita mencongak berapakah 'bonus' yang akan diberikan kepada penjawat awam..... dua bulan gaji?... sebulan gaji?...... tak kisahlah berapa pun.. yang penting ada!

Andaian aku.... kerajaan akan memberikan 'bonus' sebulan gaji dan minimum RM1000.


Mulai esok juga.... kita boleh membuat tempahan Proton Inspira dengan bayaran pendahuluan  RM1000.


Nasi tambah..... lepas pembentangan bajet
Tak ada bonus tahun ni..... cuma dapat saguhati RM500. Alhamdulillah walaupun hanya RM500..... cumaaaa.... tak jadi la kawe nak tempah Inspira..... hehehe!

Tuesday, October 12, 2010

Hari ini kerajaan Taiwan telah mengharamkan mee segera 'Indomie' dari Indonesia.


Taiwan mendakwa... perencah yang digunakan mengandungi bahan awet yang merbahaya untuk kesihatan.

Pengeluarnya di Indonesia telah membuat kenyataan bahawa, mee segera yang dieksport ke Taiwan tidak sama dengan yang ada kat Malaysia.... betul ke tidak, tak tau la!

Barangkali sudah tiba masanya kita 'menghapuskan' benda-benda yang ada kaitan dengan Indon ni.... mungkin boleh dimulakan dengan membakar mee segera Indomie ni. Alaaa... kita cuma bakar mee segera je.... bukan bakar bendera Indon pun kannnnn!

Monday, October 11, 2010

Kelajuan boleh membunuh!

Hari ini sejarah kemalangan maut di negara kita tercatat lagi.....


Malaysia merupakan negara yang paling tinggi rekod kemalangan maut di Asia! ..... demikian kenyataan yang diberikan semasa aku menghadiri kursus Pendidikan Keselamatan Jalanraya di Kuantan minggu lepas.

Apabila berlaku tragedi begini... seperti biasa pelbagai ulasan akan kita dengar. Barangkali ulasan Menteri Besar Negeri Sembilan paling mudah untuk difahami, kata beliau... "cara memandu rakyat Malaysia amat merbahaya, mereka berani mati"

Pertanyaan ikhlas.... semasa memandu (terutamanya di lebuhraya) berapakah kelajuan anda? Aku yakin semua orang akan merasakan kelajuan 110km tidak cukup, dan dengan tak sengaja, kaki kita akan menekan padel minyal lebih sedikit... akhirnya meter akan menunjukkan angka 120km... 140km... kalau pun tidak 160km.


Memandu di lebuhraya negara kita memang selesa..... akibatnya kita tak sedar kelajuan kenderaan sudah mencecah 140km. Perodua Rusa aku ni pun boleh memecut sampai 160km kat atas lebuhraya (aku sekadar hendak menguji). Bayangkan kalau kereta yang berkuasa 2.0 dan yang power kaw-kaw tu... tentu berdesup!

Had Laju Kebangsaan 90km atau pun 110km sebenarnya sudah cukup sempurna... cuma yang menjadi masalah ialah kegagalan kita mengawal nafsu.... nafsu berani mati!

Memandu dengan kelajuan 90km dan 140km sebenarnya tidak 'membezakan sangat' cepat atau lambat sampai ke destinasi. Kalau tak percaya boleh cuba.... orang yang memandu 140km memang sampai lebih awal daripada yang memandu 90km.... tetapi percayalah kalau yang memandu 140km itu sampai dahulu dan minum secawan kopi.... belum sempat habis secawan kopi tu, insyaAllah, yang memandu 90km itu akan sampai. Apalah ertinya kalau hanya secawan kopi yang membezakan kelajuan memandu, sedangkan kebarangkalian lebih tinggi untuk mati menjadi pertaruhan!

Hormatilah Had Laju Kebangsaan..... Anda mampu mengubahnya!

Pemandu Rusa itu berhenti seketika setelah memandu hampir 5 jam... sedang meninjau tempat nak minum kopi.... hehehe!

Wednesday, September 29, 2010

Kawe tengah sibuk sekarang ni..... sibuk mengarang cerpen kalau pun tidak novel.... hehehe. Jangan tak percaya!.... kawe memang dah lama nak menulis. Kebetulan sekarang ni, ilham semakin membuak dan menyemarakkan keghairahan untuk menulis. Sedikit masa lagi kawe akan tunjukkan sikit karya kawe itu... tungguuuu!

Sementara itu..... kawe nak ajak kekawan semua merungkaikan misteri tentang 'kejantinaan' PC atau laptop yang menjadi teman kita selama ini. Bukan apa.... sekurang-kurangnya lepas ni, mungkin korang akan lebih mesra lagi dengan PC atau laptop masing-masing. Nak dakap laptop erat-erat pun ngam la sikit!

Ok... jom kita pastikan DNA PC atau laptop kita ni, apa jantinanya.

Mula-mula... korang buka 'notepad'.... notepad kat PC/laptop la.... jangan buka notepad ada nombor 555 tu pulak!

Dah buka.... korang taip atau copy paste script ni

CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU"

Lepas tu 'save' sebagai   love u.vbs (pastikan save sebagai .vbs jangan .txt atau lain-lain)

Supaya senang... save saja di desktop. Kalau korang save kat dalam folder pun tak apa, asalkan korang tau kat mana 'file' vbs tu!
Bila dah save.... akan muncul icon seperti ini.

Sekarang.... double klik pada icon tu dan dengar suara yang akan muncul.... pastikan speaker on.... dengar suara jantina apa yang keluar... jangan suara pondan dah la..... hahaha!

Ok... sekarang kita sudah tau apakah jantina PC/laptop yang kita miliki.... jangan dakap bawa tidur dah la!

Saturday, September 25, 2010

Scan blog anda..

Sambil tunggu berita TV3 pukul 1:30 ni (mana la tau kot-kot ada pengumuman bonus ke, hahaha!).... kawe jalan-jalan kat blog orang. Kawe jumpa blog yang ada entry menarik untuk dikongsi... http://namaku-ida.blogspot.com/2010/09/scan-blog-kita.html

Entrynya pasal website yang memberikan khidmat scan blog atau website.

Minggu lepas ramai kawan-kawan yang khabarnya diserang walware, dan mendapat macam-macam warning. Ada yang dituduh penyebar malware... khabarnya ada yang nak buat pendakwaan di mahkamah.... bahan bukti berupa SMS pun ada.... khabarnya nak saman juta-juta... hahaha!
Jadi... molek benarlah rasanya kalau kita pakat-pakat scan blog kita!... ok klik link websitenya.... http://onlinelinkscan.com/

Homepagenya simple saja..... apa lagi terus masukkan URL blog anda dan klik butang 'Scan Link'
Tunggu sekejap.... sabar!

Dan..... taraaa...... beginilah hasilnya

Tengok... blog kawe suci bersih tau... jangan kata kawe ada perkongsian dalam kes penyebar malware di blog.... hehehe

Bonus.....

Ramai yang memberikan pendapat dan cadangan yang bernas menjelang pembentangan Belanjawan Negara melalui blog 1Malaysia milik PM. Antaranya... sudah tentu tentang pemberian bonus kepada kakitangan kerajaan. Cadangan-cadangan ini tentunya telah mendapat perhatian daripada PM.


Aku bukan nak mempersoalkan berapa banyak bonus yang patut dibagi oleh kerajaan. Bagi aku, walau berapa pun...... alhamdulillah!

Bab duit ni... bagilah banyak mana pun... kalau yang jenis 'tak reti bersyukur' tu.... tetap tak akan puas hati! Kalau bagi 4 bilion pun belum tentu cukup lagi.... tapi kalau setakat replika cek, esok pun aku boleh bagi... hahaha!

Aku tetap meletakkan kepercayaan.... PM kita tetap akan membuat penilaian yang sewajarnya tentang tuntutan bonus kepada kakitangan kerajaan.

Dapat RM500... alhamdulillah..... dapat setengah bulan gaji..... alhamdulillaaaah..... dapat sebulan gaji...... lagi la alhamdulillaaaaaaaaaaaaaaaaaah!

Friday, September 24, 2010

Orang Kelantan..... memang suka buat 'sembahyang hajat'. Naik rumah baru.. sembahyang hajat, beli kereta baru... sembahyang hajat.... dapat anak baru... sembahyang hajat, tapi tak pernah pula dengar buat sembahyang hajat kerana dapat bini baru... hehehe!

Amalan sembahyang hajat ni memanglah baik... cuma kekadang 'hajat'nya tu yang mengundang persoalan. Pernah satu ketika, khabarnya telah dibuat sembahyang hajat supaya 'membutakan' mata golongan tertentu semasa hendak mengundi (memangkah kertas undi).

Sesuai dengan gelaran 'Negeri Serambi Mekah'... amalan sembahyang hajat ni sudah sebati dengan orang Kelantan.

Cuma.... sekarang ni, mungkin tanah 'Negeri Serambi Mekah' ni sudah kurang power berkatnya kot?.... Kalau buat sembahyang hajat pun, sudah tak berapa menjadi kot?... Maka ada rancangan untuk 'bermunajat' terus di Mekah (tentunya sembahyang hajat salah satu aktiviti bermunajat itu).

Mungkin mereka merasa....... Serambi ni tak main laaa!.... tak kelas laa!



Objektif Derma:
Kutipan Derma dari seluruh Rakyat Negeri Kelantan yang tercinta adalah untuk menampung kos misi munajat 40 ulamak serta tok guru pondok dari seluruh Kelantan untuk bermunajat secara khusus di Kelantan selama 40 hari dan 40 waktu di Baitullah ( Mekah) bertujuan untuk memberi sokongan spiritual yang padu rakyat seluruh Negeri Kelantan kepada Kerajaan Negeri Kelantan dan Rakyat Kelantandi dalam Kes Tuntutan Royalti Minyak Kelantan. 40 Ulamak & Tok Guru Pondok dari seluruh Kelantan akan bermunajat untuk memohon kerahmatan dan kesejahteraan khusus buat rakyat negeri Kelantan semuanya dan untuk seluruh rakyat Malaysia amnya. Tujuan kami adalah untuk mempertahankan dan memartabatkan kepimpinan ulamak / alim ulama / ahli agama di dalam kehidupan hal ehwal seharian kita sebagai umat islam. Sumbangan derma Individu & Syarikat Swasta / Korporat adalah dialu-alukan.
Untuk pertanyaan / sumbangan,boleh hubungi:
Telefon: Tuan Haji Zulaimi - 017-5353007 / Cikgu Nuri - 013-9952598
Sila Sign Online Petisyen Tanda Sokongan Anda di http://munajatroyalti.com/sokong
Facebook Page di Misi Munajat Royalti Rakyat
Tagged.com : http://www.tagged.com/munajatroyalti
Blog di http://munajatroyalti.blogspot.com

 http://zul4kulim.blogspot.com/2010/09/bior-betoi-yop.html
 
Khabarnya RM400 ribu diperlukan untuk tujuan itu. Belanja dekat setengah juta tu mungkin perkara kecil saja.... maklumlah, khabarnya juga.... ada yang sudah bagi replika cek 4 bilion (diterima oleh adik Tok Guru sendiri). Maknanya RM400 ribu tu.... hujung jangut je la kannn!

Hebat.... hebat... tak sabar rasanya nak tunggu senarai 40 orang ulamak serta tok guru yang layak diterbangkan ke Mekah.

Saturday, September 18, 2010

Selamat sampai ke destinasi

Hari ini mungkin hari terakhir bagi yang beryiha-yiha menyambut hari raya di kampung minggu ini. OPS Sikap pun sudah ditamatkan.... statistik duk lebih kurang je dengan tahun-tahun sebelum ni.

Kepada yang dalam perjalanan pulang ke sarang masing-masing... diucapkan selamat sampai ke destinasi anda, dan semoga tidak menjadi penyumbang statistik Ops Sikap.

Aku pun sedang menikmati sisa-sisa cuti sambil layan lagu hindustan.... hehehe



Main Chalee Main Chalee, Peechhe Peechhe Jahaan,
Ye Naa Poochho Kidhar, Ye Naa Poochho Kahaa
Sajade Mein Husn Ke Zook Gayaa Aasamaan Lo Shuru Ho Gayee Pyaar Kee Daasataan
Jaao Jahaa Kahee Aankhon Se Door, Dil Se Naa Jaaoge Mere Hujoor
Jaadoo Fijaaon Kaa Chhaayaa Soorur, Ayese Mein Bahake To Kisakaa Kusoor
Bahake Kadam Chaahe Bahake Najar, Jaayenge Dil Leke Jaaye Jidhar
Pyaar Kee Raahon Mein Pyaaraa Safar, Hum Kho Bhee Jaaye To Kyaa Hain Fikar

Thursday, September 16, 2010

Malaysia, tanahairku

Berbanggalah menjadi warganegara
.
.
.
.
.
.
.
.
.

yang bawah ni 16 September apa ntahh.. hehehe!




Cerita sandiwara...

Arakian, kononnya.... kisah berlaku di sebuah negeri yang bernama.... ikut suka korang la nak buh nama apa pun.

Subuh-subuh lagi di hari Jumaat yang mulia, berbalam-balam kelihatan pakcik, makcik, nyonya, apek, aci dan aya berkumpul di sebuah bangsal merangkap bus stand. Bila di tanya kenapa sesubuh lagi berkumpul ni?..... dan semuanya pakat melawa belaka, laju je diorang jawab.... ada orang nak bagi tiket bas free.... rombongan nak pegi ke Putrajaya. Waaa..... seronok la! Ada la dalam 20 - 30 orang yang sedang berkumpul di situ, semuanya dengan wajah ceria.... maklumlah nak ke kota raya..... free pulak tu.

Dari ufuk timur, cahaya mula memancar.... sungguh indah melihat pemandangan matahari sedang naik, memancar menyinari permatang dan dengan manjanya menyentuh pepohon pauh nan sebatang.

Matahari yang tadinya bersinar lembut sudah menampakkan bisanya..... kehangatannya makin terasa. Bas yang di tunggu masih tak kunjung tiba. Mereka semua sudah mula tertanya-tanya...... baca lagi

...................................................................................

Cerita lawak lain... hehehe

Wednesday, September 15, 2010

Hari Raya On The Road Vol:05

13 September ::

Menghitung detik.....

Kami melepak di KLIA..... segenap ceruk lantai 'terminal berlepas' kami jejaki.

Menjelang pukul 4:00 petang.... KLIA sudah penuh sesak.

Bakal 'teacher' dalam keluarga kami... 'Tice Shabirah'

Pukul 5:00 petang semua pelajar tajaan Kementerian Pelajaran Malaysia berkumpul untuk check-in. Semuanya bergaya dengan pakaian penaja... hehehe. Sebagai ibu bapa, kami merasa amat bertuah kerana anak-anak kami menjadi 'anak emas' Kementerian Pelajaran Malaysia. Memang besar perbelanjaan yang kerajaan keluarkan untuk mereka... terima kasih Kerajaan Malaysia.... 1Malaysia, rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.

Beg semua besar-besar.... ada yang terpaksa mengurangkan timbangan berat. Malam ini ada dua kumpulan pelajar yang berlepas ke London... lebih kurang 50 orang dari Institut Perguruan Darul Aman dan 52 orang dari Institut Perguruan Bahasa Antarabangsa.

Selepas selesai urusan check-in, kami ada masa beberapa jam lagi bersama sehingga 9:30 malam.


Masa dirasakan semakin pantas berlalu...... 9:00 malam


"Jaga diri, jaga kehormatan diri dan jangan lupa diri.... kakak sejak mula lagi sentiasa menjadi anak yang abah banggakan.... jadi contoh kepada adik-adik"


Pukul 9:20 malam.... semua pelajar berkumpul untuk taklimat terakhir penerbangan daripada pegawai-pegawai pengiring Kementerian Pelajaran Malaysia.


 Selepas taklimat... pelajar-pelajar diberi masa 10 minit terakhir bersama keluarga.


"Kasih sayang abah dan mak sentiasa bersama kakak"

Ibu bapa dan keluarga berpusu-pusu membalas lambai terakhir anak-anak yang memasuki terminal penerbangan.

Pukul 10:30 malam.... kami meninggalkan KLIA untuk meneruskan penerbangan... eh!... pemanduan ke Kota Bharu.

Seperti diduga... laluan menghala ke Kota Bharu lancar... cuma laluan menghala ke Kuala Lumpur sahaja yang sesak. Keluar dari Lebuhraya Karak... kereta dah mula bersusun-susun. Tambah memeriahkan lagi suasana.... dibeberapa tempat ada kereta yang saling menyondol, maka berkilo-kilometer laa barisan kereta yang tersadai.

14 September ::

Pukul 7:30 pagi.... alhamdulillah kami selamat sampai di rumah. Aku berehat (tidur)... pukul 3:00 petang baru melihat dunia.

Malam tadi, jam 11:00  (4:00 petang di London) sempat berbual dengan kakak di FB. Dia sudah selamat sampai di London awal pagi tadi. Dia sudah masuk ke penginapannya di sana.... makan meggi tadi, katanya. Esok baru bermula programnya... hari ini dia berehat sahaja.

Aku pun nak sambung berehat.... maklumlah minggu ini, aku memandu dari timur ke barat..... utara ke selatan... hampir separuh semenanjung Malaysia.