Wednesday, September 10, 2008

Bagaimana hendak bermula?

(Entry ini dipost dengan menumpang line schoolnet.....)

Hampir 2 bulan kawe tak leh nak online.... tak leh nak royak lagu mana tensionnnnnyo kawe! Dunia ni beraso kecikkkkkk jah!

Segala-galanya bermula disuatu petang (tak ingat tarikhnya)... kontraktor TM datang untuk mengalihkan tiang kerana jalan di hadapan rumah aku ni dalam projek pembesaran jalan. Minggu tu juga kontraktor TNB sedang sibuk mengalihkan tiang mereka dan menarik kabel baru.

Dalam masa seminggu kontraktor TNB menyiapkan kerja-kerja mereka... dengan hanya memotong bekalan elektrik selama sehari sahaja bagi setiap kawasan ( mungkin dalam kawsan 4-5 tiang sahaja ) semasa mereka memasang kabel baru.

Di seberang jalan... kontraktor TM pun bekerja jugak mengalihkan tiang ke tapak yang baru. Selepas mereka mengalihkan tiang.... mereka memotong kabel dan menggulungnya. Aku tak rasa pelik la... dalam hati... mungkin diorang nak sambung kerja esok la tu kot!

Malangnya.... sangkaan aku meleset... dari hari ke hari... langsung tak nampak bayang kontraktor TM menyambung kerja-kerja mereka. Seminggu berlalu.... kabel tu masih bergulung kat tiang...... orang bekerja langsung tak kelihatan.

Maka bermula lah episod aku 'bercinta' dengan operetor TM untuk melaporkan kerosakan. Setiap kali aku call 100... operator TM akan bagi tahu tarikh jangkaan kerja-kerja siap.

Kali pertama aku membuat laporan ialah 25 Julai 2008 dan operator TM dengan manisnya bagi tahu, kerosakan akan diatasi menjelang pukul 5 petang 27 Julai 2008. Aku pun ucapkan terima kasih.... dan bersabar menunggu 27 hb.

Sampai tarikh 27 hb... macam orang yang 'menunggu bini balik dari kursus' (nak tau cam mana... tanya cikgu oden... hehehe) aku pun cuba la nak online. Malangnya..... macam orang yang 'menunggu bini balik dari kursus' tadi.... bila bini sampai di rumah..... bini pun terus basuh telekung sembahyang dan menyidainya diampaian (nak tau cam mana... yang ni pun boleh tanya cikgu oden)

28 Julai 2008.... aku call semula TM... dan sekali lagi dengan manisnya aku diberitahu tarikh jangkaan siap ialah 29 Julai..... 31 Julai aku call lagi, dapat tarikh baru lagi.... 2 Ogos pulak. Dan seperti biasa... line tetap tak ada.... NAK ADA MACAM MANA... KALAU KABEL TU MASIH BERGULUNG KAT TIANG TU! Operator TM hanya kata... ooooo cam tu ke, bila aku kata kenapa kontraktor tak pasang lagi kabel.

pagi 9 Ogos 2008 semasa di sekolah... aku call lagi dan... operator TM dengan bangganya bagi tau bahawa petang ni akan siap. Wah.... hebatnya. Balik sekolah aku lihat kabel yang bergulung kat tiang area rumah aku sudah dipasang semula.... Aku pun senang hati.... sabar menunggu petang. Tapi alangkah hancurnya hati aku... kerana lepas maghrib tu line telefon masih senyap sunyi, maknanya.... sah tak de line lagi tu ( cam mana nak gambarkan benda ni ye... cikgu oden? )

Minggu itu aku terus bersabar...... sehingga la 13 Ogos 2008. Pagi tu aku call lagi TM.... dan kali ni telinga aku dah rasa gatal dengar suara lemah lembut operator TM.... tanpa kecek banyak, aku terus cakap.... ini report saya yang ke 5... sila semak dalam sistem awak. Malang la nasib operator hari tu... tak de pasal-pasal kena sumpah seranah aku. Dan aku dapat tarikh baru lagi 17 Ogos pulak.

Hari ni aku nekad nak tau apa sebenarnya masalah. Aku call TM Kelantan.... maka bermula lah episod aku di sambungkan dari satu jabatan ke satu jabatan. Habis semua jabatan/unit aku call. Balik dari sekolah aku nak siasat kerja kontraktor TM. Aku mulakan penyiasatan ( macam CSI tu la ) dari kotak TM yang ada di tepi jalan utama kira-kira 300 meter dari rumah aku. Nombor kotaknya FTTS F 009 MLR.... dari situ aku bilang tiang TM... tiang yang ke 11 sampai depan rumah aku. Aku terus lagi bilang tiang..... sampai tiang yang ke 16.... kabel dah tak ada semula. Laaaaaa, celaka punya TM.

Aku pun call TM........

"Oooooo korang ni nak main-mainkan saya ke!... lepas saya report kabel berguling kat tiang hari tu.... korang pasang balik kabel... rupa2nya dummy je. Korang saja je pasang kabel tu sampai depan rumah saya, korang nak tipu saya je." (cam tu la lebih kurang ayat aku.... dan bayangkan la macam mana nada suara aku!)

Dari tiang yang ke 16..... jangankan kabel.... dengan tiang-tiang pun tak ada. Aku teruskan lagi perjalanan sepanjang jalan yang terlibat dalam projek pembesaran jalan tu..... dalam 2KM baru la aku jumpa dengan kontraktor TM tengah buat kerja. Ada la 4-5 orang duk terkial-kial pacak tiang.

Aku balik rumah dan teruskan lagi drama membuat panggilan telefon ke TM... lepas habis semua jabatan di TM Kota Bharu... aku call TM Kok Lanas tak ada orang jawab. Aku call juruteknik TM kawasan.... tapi aku tau sangat doh.... dia ni bukannya tau apa2 pun... esok lusa nak pencen dah. Bila aku call dia jawab... dia 2 hari dah duk dalam wad.

Emmm.... ada la juga adengan lucu hari tu ditengah-tengah kepala otak aku yang tengah mendidih tu. Hari tu bermula dari TM 100.... kemudian aku call semua jabatan/unit di TM Kota Bharu... Bahagian Kedai pun aku call jugak... sampailah ke TM Melor (area aku).... semuanya aku sembur....... haaa puas hati aku!...... PADAN MUKA AKU!

Korang perasan tak... sejak aku call buat report... operator TM akan bagi dateline antara 4-5 hari... maka aku boleh jangka tarikh akan datang. Ada sekali tu bila aku call TM 100.... aku ajak operator tu main teka-teki.... sebelum dia cakap tarikhnya.... aku yang cakap dulu... lepas tu aku tanya kat operator tu.... betul tak?.... dan aku ketawakan dia... hahaha! (tak larat dah aku nak cerita apa masalah aku, aku suruh je operator tu baca sendiri dalam report)

Selepas aku dapat dateline 17 Ogos dari TM hari tu.... aku dah tak kisah dah... kerana aku tau, memang potong jari pun.... TM akan bagi tarikh baru lagi selepas tu. 19 Ogos aku call lagi TM 100... aku cuba nak main teka-teki lagi dengan operator TM.... bila aku teka tarikh... kali ni aku silap.... kalau selalunya dateline setiap 4 hari nampaknya kali ni tempoh dah lebih sikit, operator bagi tarikh 27 Ogos 2008.... wah!.... lama nampaknya tempoh kali ni, dan aku ketawakan operator TM tu.

Selepas tu... aku dah masuk era MELUAT..... BEBULU.... nak buat report!

9 September 2008.... aku menggatalkan tangan call TM 100 pulak.... tak cakap banyak.. aku terus saja tanya.... haaa... bila pulak tarikh baru.... operator tu bagi tau... 22 September 2008.... menjelang pukul 5 petang dijangka siap kata operator tu.

"Pandai la kooooo..... cuba tengok dalam sistem awak tu... ni dateline yang ke berapa? aku tanya operator tu..... Operator tu kata... ooo sebelum ni encik dah buat report ke..... Kou tengok sendiri dalam sistem kou tu.... ni report aku yang keberapa ni... kou baca la sendiri..... Sekarang kou tolong sambungkan aku kat bahagian bill..... bla! bla!... saya nak rebet bulan Ogos.....

Kalau ada masa cuba call 100.... lepas tekan sana... tekan sini.... pergi ke buat laporan kerosakan..... anda akan dengar.... Harap maaf.... kami sedang mengalami gangguan perkhidmatan di kawasan Maluri dan bla bla..... pihak kami sedang..... bla bla bla....

Bayangkan...... kalau kawasan Maluri (dekat KL) hampir 2 minggu tak selesai selesai lagi.... macam manalah agaknya dengan aku yang kat Bachok ni!..... Dan sampai hari ni aku tak nampak dah kontraktor TM buat kerja. Ada jugak aku terfikir nak MEMBODOHKAN diri sekali lagi menyiasat kontraktor TM tu buat kerja apa.... tapi mengenangkan tengah berpuasa ni... aku simpan la dulu niat tu.

psttttt.....
Cikgu Oden... la ni bukan macam 'orang tunggu bini balik kursus' dah.... tapi dah jadi 'macam orang mati bini'..... hehehe

2 Comments:

  1. Lukman Wan Mat Daud said...
    Shifu

    Kalau mati bini, kawin aje ubatnya. Go for mobile connection. Tapi dengar cite kawan-kawan, ada juga leak hole hardware ini

    Lukman
    Shifu67 said...
    hati tu memang la ada hajat nak ambik yg mobile (sama kes macam nak berbini dua la ni)... tapi mengenangkan yang ada ni pun dah RM100... nak tambah pulak dgn yg tu RM60... emmm rasa tak berbaloi. Lagi pun aku bukan buat bisnes apa2 pun.

Post a Comment