Saturday, December 12, 2009

The 7 Habit of.........


Barangkali inilah antara buku yang terlaris di dunia... dulu bila ada kursus je, semua nak tunjuk biso dengan menyebut atau merujuk kepada buku ini (untuk membuktikan dia membaca, walau pun hanya sekadar memetik beberapa ayat... hehehe)

Aku kalau baca buku yang macam ni, jadi sakit kepala... apasal pun tak tau la... hehehe!

Pasal selalu pula mendengar... "jangan lihat saya, tetapi dengar apa yang saya kata"...... cehhhh!, hampehhh.

Baik layan 7 habit kat bawah ni..... renung-renungkannnn, selamat beramallll... (dengan gaya prof kat radio tu)




DON'T ACT THE 7 ACTIONS BELOW AFTER YOU HAVE A MEAL


Don't smoke- Experiment from experts proves that smoking a cigarette after meal is comparable to smoking 10 cigarettes (chances of cancer is higher).

Don't eat fruits immediately - Immediately eating fruits after meals will cause stomach to be bloated with air. Therefore take fruit 1-2 hr after meal or 1hr before meal.

Don't drink tea - Because tea leaves contain a high content of acid. This substance will cause the Protein content in the food we consume to be hardened thus difficult to digest.

Don't loosen your belt - Loosening the belt after a meal will easily cause the intestine to be twisted & blocked.

Don't bathe - Bathing will cause the increase of blood flow to the hands, legs & body thus the amount of blood around the stomach will therefore decrease. This will weaken the digestive system in our stomach.

Don't walk about - People always say that after a meal walk a hundred steps and you will live till 99.. In actual fact this is not true. Walking will cause the digestive system to be unable to absorb the nutrition from the food we intake.

Don't sleep immediately - The food we intake will not be able to digest properly. Thus will lead to gastric & infection in our intestine.

17 Comments:

  1. Che' Pit said...
    alamak, biasanya kalau makan kat kedai, mesti minum teh o ais.. hmm pasni kena tukar air le gamaknya.. teh o ais limau.. hmm tapi masih guna teh gak kan.. hmm kompius seketika
    Shifu67 said...
    hehehe.... kang ada la yg sembelit
    ONE ZABA said...
    asalkan tak ada ayat "don't eat forever" udah la...
    Shifu67 said...
    teh 3 kotak tu dah habis laa
    sonata anak kancil said...
    banyak buat salah la...lepas makan - terus makan buah...kadang2 minum teh panas /ice masa makan ...sedap pe!~ aduhai - kena ubah SEGERA! tapi yg don't smoke tu - payah la...macamana aku nak buat? ko tolong ajar aku...dulu2 tak ade pun tabiat ni....ikut kawan2 la tu! ( hubby la, bukan aku pulak smoke - aku cuma belajar buat smoking kat baju anak2 je dulu2 )
    Cik Cookie said...
    don't smoke---->>Nasib baik bkn smoker.

    Don't eat fruits immediately--->>ini mmg cik cookie xbuat.selalunya mkn buah 1hour b4.

    don't drink tea--->>horayyy..xminum teh.lebih pada kopi.


    don't loosen ur belt--->dah lama xpakai kemaja g kj.jadi automatic suar pun xpakai.pakai bj kurung sajo.jd xde mslah.


    don't bath---->>selalu lepas mandi br kuar mkn.pun xde mslh


    don't walk bout--->kompem ahh xbuat sebab lepas mkn xlarat nak bangun.


    don't sleep immediately--->>ini masalah negara.lepas mkn je nak jd ular sawa.
    Yunus Badawi said...
    Makan tapai lepas makan nasi ok tak? Tadi kat tempat pengantin aku bantai tapai hehehe
    cendana287 said...
    Salam,
    Saya jadi tertarik untuk membaca dan meninggalkan comment apabila terlihat kulit buku "7 Habits" di KelantanBloggers.

    Untuk pengetahuan tuan, ini adalah di antara buku yang terbaik dan yang paling berfaedah yang pernah saya baca. Saya telah memiliki buku ini dari edisi yang mula-mula dulu - font kulit dia berwarna coklat dan bukan merah begini. Saya rasa tahun 1994 kali pertama saya membaca buku Stephen Covey ni.

    Dan saya setuju dengan tuan yang mengatakan "sakit kepala" bila membacanya. Sama jugak dengan saya. Bukan setakat itu, saya juga tak dapat terima apa yang Covey sampaikan.

    Secara asasnya, beliau berkata Habits ni MESTI (no exceptions) mengikut nombor turutan. Bermakna, kita mesti LEKAT Habit 1 - Be Proactive - dulu sebelum boleh betul-betul bersedia untuk ke Habit 2 - Begin With the End in Mind.

    Jiwa saya memberontak pada masa itu.. Ini lah sifat bodoh-sombong agaknya. jadi, buku ini tidak mendatangkan apa-apa pada mulanya kerana SIFAT DIRI SAYA ketika itu (bukan salah buku).

    Hanya selepas tahun 2000 lebih... 2004; setelah mengalami kegagalan dan kehampaan, baru lah saya mengadap buku ini dengan fikiran yang lebih terbuka. Semasa saya di penjara dan di pusat serenti, habits yang saya ingati itu lah yang telah banyak membantu saya untuk merancang dan bertindak. Ini adalah sebuah buku, yang kalau saya mampu, akan saya hadiahkan kepada semua orang yang saya kenal...
    DUN Behrang 2020 said...
    Ermmm...perkongsian yg menarik...byk yg kena perbetulkan lps ni...
    Shifu67 said...
    sonata
    jgn lihat saya tapi dengar apa yg saya kata... hehehe

    cik cookie
    kawe dah dekat sebulan mengular sawa...

    cendana
    terima kasih sudi singgah... buku yang hebat bila dibaca akan melahirkan manusia yang hebat

    DUN
    emmm... ko sekarang ni ada masa kurang 60 hari untuk kembali memulakkan gerakkan
    faiz said...
    green tea pun x boleh ka..???
    xiiinam said...
    Salam ziarah...
    Singgah nak bagi nafkah kat semua rumah sorang sikit..he..he..
    latifahgb said...
    salam..bagus perkongsian idea shifu hari ni..saya dah baca juga buku tu..tapi versi melayu..kalau shifu baca versi melayu..mungkin tak pening kutt....
    lukmanw@gmail.com said...
    Menarik ini :-)

    Lukmanw
    en_me said...
    ghitewww.. ihihi
    Shifu67 said...
    mula2... sorry kerana lambat membalas komen ini

    faiz
    errr... hijau ke.. kuning ke.. merah ke... teh la jugak tu kann... tapi kalau yg bocor tu, elok la minum teh ni

    ciklah
    amboii... nafkah zahir ke batin ni

    latifahgb
    err.. bukan sakit kepala pasal versi BI atau BM... sakit kepala pasal isi buku tu... hehehe

    Lukman
    ini khas utk yg selalu jalan2 cari makan

    en_me
    yeee... bagitulah adanya
    日月神教-任我行 said...

Post a Comment