Jom layan Secret Recipe aku hari ini..... Chicken With Italian Herb
Jom bersilat di dapur...... potong isi ayam sesuka hati.... masukkan dalam pan dan kacau-kacau.
Tambahkan apa-apa yang patut.... secubit garam.... kalau nak bubuh 'Knorr pasti sedap' pun boleh.... tapi kalau korang jenis sakit kepala kalau makan, (macam hero suri kat Teluk Intan tu) tak payah bubuh pun tak apa.
Kacau-kacau lagi sehingga kering air.
Bila dah nampak kering sikit..... mulakanlah memasukkan ramuan yang lain.
Sesudu cili sos untuk mendapatkan rasa manis..... jangan banyak sangat, nanti hilang rasa ramuan utama.
Masukkan sesudu Italian Herb untuk membangkitkan aroma.
Terus kacau.... cung ceng... cung ceng...
Dan akhir sekali masukkan perasa utama menu hari ini.
Perasa utama ialah Barbeque Sause oleh MasterFood.
Sebelum angkat, masukkan bawang besar dan potongan cili.... alahai cili merah tak de pulak.... cili hijau je yang ada.... hantam jelahh!
Taraaaa!..... dah siap.
Lihatlah sinar keemasan hasil gabungan cili sos dan sos barbeque tadi.
Aroma herbanya pulak.... pehhh!
Kalau tak percaya.... boleh tanya anak aku.... hehehe!
Juri sedang menguji menu hari ini.
Emmmm..... hingga tak terkata!
Dan keputusannya..... sudah cukup jelas.
Tester menu aku dipaksa menunjukkan tanda puas hati.
"Abah bila masak memang beshhh!"
Oppsss.... nanti dulu.... dengan pantas..... terus masukkan sayur ke dalam pan tadi.
Chissss..... jutssssss.... ini satu lagi secret recipe
Pan lepas masak ayam tadi jangan dibasuh.... rugi, kerana sisa ramuan tadi masih ada.... jadi lebih baik kita manfaatkannya.
Cuma mungkin perlu tambah sikit garam dan 'Knorr pasti sedap'
Dalam masa yang sama.... kerak sisa masak ayam tadi kembali cair dan dah cukup untuk menjadi ramuan sayur.... pan pun senang nak basuh lepas ni... hehehe!
zuup.... zaap... zuup... zaap.... siap
Sekianlah dahulu rancangan masakan kita hari ini.
Sehingga berjumpa lagi dilain siaran.
:)
Psst: Pi lap lensa kamera kau cepat. Habis kena percik dek minyak!
Kami baru habis makan kenduri....ada asam pedas tetel....ikan bawal masam manis dan udang galah kacau tempoyak....(nama Melayulah....tapi.....errrkkk....Alhamdulillah)
sesekali memanglah sdap...hehehe..
n apa kata lah ye...seandainye tugas suri trsngkut trus d bahu u....uwa..uwa...bkan lagi bersilat kot???
iksss... ni lagi sorang yg mencuriga kewibawaan jejaka di dapur... dus..duss
hehehe... nnt masuk kelas, jgn ko ngelat bilang hari... hohoho
Siti Cookie
apa klas chef wan... hari tu dia belajar kat abg tuu... muhaahaha
Gaya tu dah ada....rsa tu, belum rsa lagik...ekekke..
tu dah kira ok la tu... selalu tu stryle mamak je
acik
ikss.. kalau ko rasa, mesti ko termimpi2.... baik ko jgn rasa, kang jenuh pulak aku nak masak
layan.... zasssss.... hehehe
juk
ikss... aku memasak pasal sayang bini laaaa... ngeh ngeh ngeh
wa caya la lu...mantop!
masak lagi bang...jangan tak masak...kasi tutup itu kedai!