Friday, January 8, 2010

Loi Loi Kratong

Hari ni memenuhi undangan kenduri kahwin anak kak Nab & abang Soh, cucu Mek Giok. Dulu kami berjiran... aku ada akaun 555 yang khas di kedainya. Maklumlah, anak aku ramai, jadi aku tak tahu apa yang anak-anak aku ambil di kedainya. Supaya senang.... aku suruh je Mek Giok tulis apa saja yang anak-anak ambil.... walaupun selalunya mek Giok tak berkira sangat pun.

Sampai di rumah kak Nab... alunan lagu Loi Loi Kratong sedang berkumandang.


Mem Besar bersama Che Ayu... anak kak Nab yang sudah besar dan 'membesar' seperti kak Nab juga.

Anak kak Nab dan abang Soh  ni dua orang je... Che Husin dan adiknya Che Ayu.

Errrr... kak Nab, abang Soh, Che Husin, Che Ayu..... apa nama sebenar mereka yeee?.... entahlah, sudah menjadi tradisi di sini, orang cina Kelantan menggunakan nama yang mudah untuk dipanggil dan selalunya nama melayu.




Abang Soh dan Kak Nab melayan tetamu-tetamunya

20 Comments:

  1. xiiinam said...
    Selamat menerima menantu Abang Soh!!!!






    ....dan kak Nab juga!

    (He..he..he..)


    Shifu,
    Kau pun.....rasanya tak lama lagi jadi Pak mertua juga ni....
    Yunus Badawi said...
    Dah habis bayar ke hutang kat buku 555 tu?
    DUN Behrang 2020 said...
    La...aku dok ingat Kak Nab melayu...ni kes cam tipah tertipu ni...tp kali ni 'ali' yg tertipuuuu...

    Kalo abang Soh tu ada la gak bunyinye..Soh Ah Kaw ke..tu pun td ingat abe jusoh weh!
    Mak Su said...
    orang cina kelantan? kenduri macam orang melayu jugak ker stylenyer?
    juk said...
    baper rial ngelang dgn tuan umah? awal2 thn ni pitih kure sikit sbb abis ko anak2 sek. x tahu la kalau abe ada pitih sejuta enam kat m2u tu...
    Che' Pit said...
    hmm suka nengok cina kat kelantan n ganu.. dah mcm melayu.. nak2 bila kuar loghat, ngeh ngeh ngeh..
    Zyma Saad said...
    Aku suka lagu Loi Loi Kratong!!
    Rasa mcm kat Siam la pulak....

    Bila ko nak tambah lagi satu cawangan, Shifu?? Ehhh, salah soklan la.

    Bila ko nak bermenantu nihhh???? - yg ni baru betul!!!
    Lukman Wan Mat Daud said...
    Teringat Restoran Sea Food Pak Soo di Baserah. Mulanya member ajak makan di Restoran Pak Su rupanya Pak Soo.

    Bagaimanapun restoran ini disamak oleh JAIP dan JAIP sendiri selalu buat buka puasa di sini.

    Menu terkenal Isi Ketam Steam tapi aku tak berapa berahi.

    Aku pernah jumpa Ramli Sharip di sini. Siap ambil gambar :-)

    Lukman
    Shifu67 said...
    CikLah
    errrr... aku... aku lambat lagi kot.. hehehe. Anak aku tanak nasi pun hangit lagi.

    YB
    ikss.. tu kedai 'mak sedara' aku tu... mem aku la cakap... hehehe

    DUN
    mana ada Soh Ah Kaw... abg soh tu, Jusoh la tuu... dia guna nama cina dia masa nak mengundi je, masa tu baru tau... nama sebenar mereka.

    Maksu
    Ni kenduri org cina kelantan... org sini panggil 'cina kampung'... stylenya & menunya sama je

    juk
    haaa.. yg bagusnya org cina ni... ngeleee hanya sorang je.. org pompuan tak ngelee

    che pit
    orang cina kelantan kata... sekarang ni ramai 'cina luar' berhijrah ke kelantan

    zyma
    satu je lagu siam.. lepas tu diorang duk nyanyi lagu hindustan je... lagu cina tak de pulak

    ikss.... soklan koooo... nak kena kacip nii

    lukman
    errr... kat kedai mek giok ni semua tok-tok aji je yg dtg minum & makan nasi belauk waktu pagi
    ONE ZABA said...
    joget lambak thai punya tak da ka!!!
    Shifu67 said...
    1Z
    ni bukan rumah kawen org siam... ni org cina... siam punya kita cerita lain laa eiii
    sonata anak kancil said...
    ni kawen campor2 ka?
    green said...
    part ni yg saya respek org2 kelantan ni...good~
    Shifu67 said...
    sonata
    bukan laa... ni kawen sama cina la..

    green
    lewat tido?... esok tak keje eii

    kan duk kat kampung... biasa la
    INNA AB said...
    loghat depa kdng2 sama je melayu cina..lancar..persis melayu kelantan.sya penah kwn ngan sorng cina...skali dgr memang mcm kita gak..

    *apa kbarlah wahai...tin bun sin!!
    MaMa MoDeN said...
    salam cikgu shifu,
    begitulah harmoninya rakyat kelantan yer, walau tak kira bangsa & agama tetap bersatu dibawah satu kepimpinan..
    Cik Cookie said...
    tingat pula gewe lama Cina Kelate Si Alex.
    Makan tangan lagi expert dari Cik Cookie.
    G dating je makan nasi kat CIKGU NASI ULAM
    LiNda said...
    Buku 555. Dulu time saya kecik2 pun emak ada buku macam tuh . Banyakkk... kat kedai kedai Ah kaw ada, kat kedai Muthu ada.. and hutang 'main undi' pun ada !


    Anyway.. tahniah utk kedua pengantin . eh..eh.. awak posing bergambar kalah pengantin lelaki kat sebelah tuh . hehe
    Shifu67 said...
    Inna
    amboii ko nak merempit gi mana tu

    mama moden
    semangat 1malaysia... yang baik jadikan teladan, yg buruk jadikan sempadan

    che cookie
    errr... kat mana kedai Cikgu nasi ulam tu

    linda
    aku kan tetap control mancho... hehehe
    DaHLia said...
    loi loi kratong...hahaha...

    yer2 igtkan melayu yg punye wedding..

    anyway, memang cina kelate memang betul mcm melayu...susah nk beza diorg ni...kecek bahasa melayu kelate lgi pekat, dr kecek cino

Post a Comment