Sunday, April 19, 2009

Rengekkan sang isteri


Sejak kereta Mem Besar aku test power dengan lembu hari tu.... hampir RM4000 dihabiskan untuk memulihkan semula keadaan kereta tu. Selepas sebulan keluar bengkel, dan semuanya dah kembali ok, walaupun tak sempat sembur cat baru.

Sejak sebulan ini juga Mem Besar semakin kerap bersungut dengan kondisi keretanya. Katanya, kereta tu dah tak sedap la... berat la... tak leh nak speed la... tak de hati nak basuh la.... macam-macam lagi lagilah.

Sebagai seorang suami yang penyayang.... aku memang memahami rengekkan Mem Besar setiap kali balik dari sekolah. Maklumlah dia memandu hampir 20KM sehala setiap hari untuk ke sekolah. Aircon kereta tu pula dah meragam... mestilah dia kepanasan bila waktu balik. Memandu di waktu puncak setiap hari memang memualkan sekiranya kereta 'tak sedap'.

Tambahan pula sekarang ni.... lepas satu, satu pula benda yang rosak. Hari ni... semasa dia balik dari sekolah, tetiba je radio berasap. Hantar bengkel... mekanik kata 'api' tak betul jalan.... dah terlebih power, tu yang wire hangus. Tukar (apa benda tah) habis RM200 hari ni.

Dan rengekkan Mem Besar semakin relevan untuk tukar kereta baru.

Oklah... kita beli je kereta baru. Sebagai warganegara yang sentiasa berbangga dengan produk negara sendiri.... kami sedang berkira-kira untuk mendapatkan kereta yang sesuai dengan keperluan Mem Besar. Pilihan antara Myvi dan Saga. Mem Besar lebih berminat dengan Proton Saga.... harganya pun sesuai dan masih dalam bajet kami.

Minggu ni kena la singgah kedai kereta nampaknya.... tanya cam mana sebenarnya pakej Proton X Change yang menawarkan RM5000 untuk kereta lama bila membeli kereta baru.

Errr..... masa Exzora keluar minggu lepas, aku dah tanya.... pakej RM5000 tu tak terpakai untuk beli Exzora... cehh, hampeh.... hehehe.

16 Comments:

  1. Chekgu BaniHassim said...
    demi kasih, sanggup ku korbankan wang ringgit ku...
    huhu...
    salam shifu...
    salam kenal...
    Brahimnyior said...
    Beli jerlah. Ada duit, bukan boleh bawak mati. Lagipun, keta dah jadi satu keperluan.

    Sian mem tu, dia nak merengek kat sapa lagi, kalu tak 'abang tersayang yang buchuk masham,"..

    Hahahahahaha...
    Yunus Badawi said...
    Beli jgn tak beli. Dengar citer interest nak naik tak lama lagi.
    sakurasa 2 said...
    wah bestnya nak beli kereta baru...
    bit'zSaidin said...
    mau beli kereta baru tuu..huhu..bestnya...

    p/s: tajuk entry ini boleh menjadi double meaning..Jgn marahh
    kuIna Jentayutiara said...
    sy tkar keta pun sbb mcm nie gak.. lepas satu satu... kira punya kira kos repair leh buat downpayment yg baru.. rembat baru aje lah...

    keta baru utang pun baru...
    soca said...
    ambik le exora.. nnt leh jln saing.. hehe!
    Mak Su said...
    payah gaks ek nak settle maselah ni. tapi shifu mmg cool ler :)

    anyway, saya ada award utk shifu :)
    sonata anak kancil said...
    kalau sonata pun merengek kalau gitu gayanya! beli aje la shifu - kita dah keje penat2, nak lah jugak yang mengembirakan kita untuk terus bekerja! Ni kang jadi stress - lagi haru...
    azlanlin said...
    Ala....gerenti beli untuk mem besor punya..takut2kan si apaknya pula berangan cari tayar spare..utk suaikan hajat kete baru mem besor tu. maklum le, takut apa-apa hal...
    hik..hik..hik..
    Shifu67 said...
    CBaniHashim-
    nak korbankan pitih kat sapa lagi kan... klau bukan utk mem besar... salam kenal

    Brahimnyior-
    mem besar merengek sambil cakar2 rimau la pulak.... hehehe

    YB-
    wooo... kalu cam tu kena cepat ambil kesempatan ni

    sakurasa-
    errr... memang best masa nak beli ni... lepas ni tak tau la

    bit'zsaidin-
    tajuk entry ini boleh menjadi double meaning.... eh.. ko kan budak2 lagi, cam mana ko faham lain lak ni..... hahaha

    soca-
    ambik saga la dulu... exzora tu nak tunggu second round.... tengok dulu cam mana prestasinya... errr... ingatkan gambar strawbery tadi... hehehe

    maksu-
    errr... ada award... kawe menang kategori ape eiii

    sonata-
    ko try la merengek... hehehe

    azlanlin-
    errr...... tayar kereta lama tu aku baru tukar... nak jual ni kena bubuh tayar lama la... boleh pakai jadi tayar spare.... errr... aku tak faham la apa yg ko kata tu.. ngeh ngeh ngeh
    xiiinam said...
    Assalamualaiku....
    Datang kejap je. Tak baik merayap lelama kat rumah orangkan.....Oke, kite balik dulu...



    ....sambil tunduk dan berlalu pergi mengatur langkah....tersipu malu..
    Shifu67 said...
    w'salam..
    helooo.... ni siapa tertingal getah gelang dengan guli ni?... heloo... dik.. hei.... ni siapa punya getah gelang dgn guli niiii?

    (iksss... budak ni, apasal lari lak bila org tanya ni.... anak siapa laaa tu?)
    xiiinam said...
    This comment has been removed by the author.
    Cikgooden (Selumbar Emas). said...
    teruknya rongak keta mem hang!...

    beli la keta best sikit!...BMW ka?..beetle VW ka/..
    Shifu67 said...
    Melah-
    ko nak celen main guli?.... minta mahap laa.... aku tak penah main benda2 cam gitu... aku geli

    COden
    BMW? Beetle VW?.... heloo... kita kena 'khaba' ke diri la bro... bukan level kita keje gomen ni nak pakai tu.... lain la kalau tok nenek ada tinggal harta pusaka juta2... hehehe

Post a Comment