Friday, April 3, 2009

Lesson plan dalam kelas & luar kelas

Semua cikgu akan usung buku kulit biru ke sana ke mari.... kerana itulah salah satu bukti dia seorang guru...... bukti lain banyak lagi, contohnya pen merah.... tetapi E90 tidak termasuk dalam senarai tu.... hehehe.

Setiap hari... (setiap minggu... setiap bulan) cikgu-cikgu akan menulis lesson plan mereka.... yang penting tulis dan ditanda tangani guru besar atau pengetua... apa yang ditulis tak penting..... tapi tak la pulak sampai nak tulis senarai hutang atau senarai barang dapur yang kena beli. Cikgu-cikgu sentiasa diingatkan bahawa buku biru itu adalah SKT masing-masing.... tambahan pula kalau tak tulis, boleh diambil tindakan tatatertib (walaupun ramai yang tak tulis)

Sebagai cikgu aku akur dengan dengan keperluan menulis lesson plan sebagai dokumentasi kerja buat kita hari-hari. Namun aku ada dua medan yang berbeza.... jadi aku kena menyediakan lesson plan untuk kedua-dua medan itu.... aku ada lesson plan yang digunakan di dalam bilik darjah dan lesson plan yang satu lagi digunakan di luar bilik darjah.

Lesson plan untuk dalam bilik darjah semua cikgu tau.... tapi rasanya lesson plan luar bilik darjah bukan semua orang yang perlu buat..... ok jom tengok lesson plan luar bilik darjah aku.... kalau ada nazir yang nak buat pemantauan.... silakan!

*********************************************************************************************

TRAINING PLAN
EVENT: LONG JUMP & TRIPLE JUMP
PERIOD: COMPETITION

OBJECTIVES: IMPROVEMENT THE TECHNIQUE OF RUN UP, EXPLOSIVE POWER
L1 - Warming up - Running drills 6exe X 50m - Build up 20m40%s + 20m 60%s + 20m 90% X 3 - Standing start 30m X 5
- Check full run up X 5-7 - Standing position, double leg into the plyo box of 40cm high X 10 - Warming down

OBJECTIVES: IMPROVEMENT TECHNIQUE OF LJ & TJ
L2 - Warming up - Running & jumping execises 6exe X 50m - Build up 50m X 3 - LJ/TJ from 5,7,9,11 strides X 5-8
- Landing exercises X 4-6 - LJ from 5-7 strides with free leg X 5 - Hopping into sand pit from 5-7 strides - Running 70% X 80m X 3

OBJECTIVES: IMPROVEMENT STRENGTH, RHYTHM OF TAKE OFF
L3 - Warming up - Running & jumping drills 6exe X 50m - Build up IN & OUT 50-60m X 3 - Walking hurdles 6h X 5
- Jumping over hurdles 6h X 5 - Running & jumping over hurdles 4h X 40m X 5 - Strength exercises - Warming down

OBJECTIVES: IMPROVEMENT SPEED & RHYTHM OF RUN UP & TAKE OFF
L4 - Warming up - Running drills 6exe X 50m - Build up IN & Out 60m X 3 - Standing start sprinting 40m X 3 - Running full run up X 7
- Hopping take off leg X 7 - hopping free leg X 5 - Strength exercises for back, stomach, ankle & upper body - Warming down

OBJECTIVES: IMPROVEMENT THE TECHNIQUE OF TAKE OFF & LANDING
L5 - Warming up - Running & Jumping drills 6exe X 50m - Build up IN & OUT 70m X 2 - Standing LJ/TJ, Double leg jump X 3 for each
- LJ from 5-7s X 4 - LJ from 9-15s X 4 - Hop to sand pit from 7-9s X 5-7 bounds - Hop + step from 5-7s x 5 - Step + jump from 5-7s X 5
- Landing exercises into the high jump pit - Skip jump with take off & free leg X 5 X 2sets - Half Squat / jumping squat 8 X 3sets

***************************************************************************************

Sebab apa aku kata.... kalau ada nazir nak buat pemantauan, silakan!..... kerana aku pernah kata kepada seorang nazir selepas selesai sesi pemantauan....

"Cikgu buat pemantauan dalam kelas je.... kerja saya kat luar kelas tak de siapa yang nak buat pemantauan..... cikgu, nazir yang tengok kerja cikgu dalam kelas je, tapi tak ada nazir yang nak tengok kerja cikgu kat luar kelas.... sedangkan cikgu ni, kerja dia bukan di dalam kelas semata-mata"

Dan nazir tu hanya kata..... "Saya hanya menjalankan tugas saya je cikguuuu"

(Dialog ini telah diedit sedikit, kerana dialog asalnya tidak menggunakan kata ganti nama 'cikgu' dan 'saya')

Peringatan: Jangan ada sesiapa yang menciplak dialog di atas.... kalau nak guna juga, aku tidak akan bertanggungjawab, kerana...... kalau tidak ada apa-apa, masakan tempua bersarang rendah!

14 Comments:

  1. ONE ZABA said...
    aku sudah lupa apa itu lessoh plan ... boleh makan ke benda tu ... ngehhh ...ngehhh.
    Shifu67 said...
    aku baru nak belajar tulis lesson plan 'dlm kelas' semula.... dah lama tak tulis... hehehe
    izman said...
    teringat masa jadi cingu sandaran dulu, pun kena buat menda alah tu.
    Mak Su said...
    terima kasih, ada idea nak menjawab kat tempat cari makan ni...

    "saya hanya menjalankan tugas saya aje encik....yang bertali leher kaler yelo..."
    xiiinam said...
    Tumpang lalu
    ONE ZABA:
    ONE ZABA:
    ONE ZABA;

    Ko duduk je opis diam-diam...membosarkan porut.....
    xiiinam said...
    Shifu


    Eh...silap...aku kan tengah boikot ko...

    Errr...
    Chombi.....
    Oh chombi....
    Kenapa abang Kasim tak nampak apa-apa kat sini...
    kenapakah segalanya gulap gulita...
    abang kasim tak nampak...
    Bagaimana abang Kasim mau tulis komen???

    Abang kasim balik dulu lah chombi...
    kirana said...
    Lesson plan? Ape ke bende tu? Kalo tak wat setaun ape kah tindakan yg boleh seseorg pgetua ambik?

    Kirana penah dgar dri kakak, ade cikgu satu skolah dgn dia tak penah wat lesson plan. Dia cuma catat simple je dlm buku diari dia. Takde efek pun. Gaji naik jgak.
    Shifu67 said...
    izman-
    la ni ko sandar kat ghapo?

    maksu-
    tabek pn nazir

    CkLah-
    no komen

    kirana-
    tak de efek jika tak kena... tapi sudah ada yg pernah dipecat krnnya
    arsaili said...
    salam..apa maksud masakan tempua bersarang rendah...ehehehe
    Cikgooden (Selumbar Emas). said...
    sapa yang pernah bergelumang dengan keja keja luar kelas ja paham...ha ha ha!


    nazir, macam syaka...macam bagus ja..padahal...teruk jugak kerja depa!..serius aku cakap!.
    Shifu67 said...
    arsaili-
    ko pegi buka kamus peribahasa

    COden-
    nazir hanya menjalankan tugas dia bro.... tapi aku tak mau jadi nazir... hehehe
    Precious said...
    encik encik, encik ajar subjek apa encik? Sori tak paham encik ... ajar PJ ke? Bahasa orang putih tu ...
    kirana said...
    Oooo...cam gitu ke shifu? Tah le tapi Kirana dengar susah jadi cikgu ni kan? Bunyik je cam senang. Keje 5 hari seminggu, 6 jam sehari, pastu banyak cuti tapi beban nyer.... Kirana tak le anak2 Kirana nanti jadi cikgu! Susah nak jage anak org nih, tambah2 bile kene dgn mak bapak budak yg tak paham bahasa dan tutur kata.
    Shifu67 said...
    Precious-
    mana ada PJ dlm ingliss... tu lesson plan training olahraga... kan tulis TRAINING PLAN EVENT: LONG JUMP & TRIPLE JUMP PERIOD: COMPETITION ... sah ko bukan coach olahraga.... hehehe

    kirana-
    senang yg senang... susah kalau yg susah... buat la apa pun, cam gitu la selagi kita hidup...

Post a Comment