Wednesday, September 29, 2010

Pastikan Jantina PC/Laptop anda

Kawe tengah sibuk sekarang ni..... sibuk mengarang cerpen kalau pun tidak novel.... hehehe. Jangan tak percaya!.... kawe memang dah lama nak menulis. Kebetulan sekarang ni, ilham semakin membuak dan menyemarakkan keghairahan untuk menulis. Sedikit masa lagi kawe akan tunjukkan sikit karya kawe itu... tungguuuu!

Sementara itu..... kawe nak ajak kekawan semua merungkaikan misteri tentang 'kejantinaan' PC atau laptop yang menjadi teman kita selama ini. Bukan apa.... sekurang-kurangnya lepas ni, mungkin korang akan lebih mesra lagi dengan PC atau laptop masing-masing. Nak dakap laptop erat-erat pun ngam la sikit!

Ok... jom kita pastikan DNA PC atau laptop kita ni, apa jantinanya.

Mula-mula... korang buka 'notepad'.... notepad kat PC/laptop la.... jangan buka notepad ada nombor 555 tu pulak!

Dah buka.... korang taip atau copy paste script ni

CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU"

Lepas tu 'save' sebagai   love u.vbs (pastikan save sebagai .vbs jangan .txt atau lain-lain)

Supaya senang... save saja di desktop. Kalau korang save kat dalam folder pun tak apa, asalkan korang tau kat mana 'file' vbs tu!
Bila dah save.... akan muncul icon seperti ini.

Sekarang.... double klik pada icon tu dan dengar suara yang akan muncul.... pastikan speaker on.... dengar suara jantina apa yang keluar... jangan suara pondan dah la..... hahaha!

Ok... sekarang kita sudah tau apakah jantina PC/laptop yang kita miliki.... jangan dakap bawa tidur dah la!

9 Comments:

  1. ckLah@xiiinam said...
    Aku dakap ckZahan cukuplah...
    Tak kuasa nyah nak dakap netbok mak! Aww!
    Shifu67 said...
    awww... kuar suara apa tuu
    sonata anak kancil said...
    aku nak cuba ni....bimbang awww!
    Shifu67 said...
    jgn duk i love u.. i love u je... kang ada pula yg mengamuk kat umah
    faiz said...
    ahahah..pas nie blh peluk laptop sbb jantinanya dah disahkan lelaki..

    btw, shifu punya laptop sore jate ke tino?
    Shifu67 said...
    peluk laptop.. tak de maknanyeee... hehehe
    sonata anak kancil said...
    kalau novel ko dah publish ..ko beritahu aku cepat2...selamat menulis...aku pun minat gak....tapi tulis blog udah le...
    arsaili said...
    salam penghujung syawal..ooo gitu la plak...jangan keluar suara transformer dah ler ahaha
    Kamsiah said...
    jgn '2 alam' dah le..:)

Post a Comment