Saturday, November 29, 2008

Online di rumah.....

Dah berbulan-bulan aku tak dapat online di rumah. Sejak bulan 7 hari tu lagi, sampailah hari ni masalah kabel streaymx kat rumah aku tak selesai-selesai lagi. Tak larat nak buat report dah kat TM. Bila TM call aku tanya pasal line dah clear ke dak... aku pun dah naik malas nak jawab.... korang tengok sendiri la kat system korang.... habis-habis diorang akan kata.... masalah ni akan sedang diatasi...... naik gatal telinga aku dengar ayat diorang tu.

Aku dah tak tahan lagi..... tak mampu dah nak termangu sajo-sajo bila kat rumah. Akhirnya...... aku melaburkan juga la RM325 beli modem kat Celcom. Dan..... taraaaaaaa! aku dah pakai Celcom Broadband.

Tambah lagi la bill aku lepas ni. Pakai pakej RM68 sebulan je, tapi dah kira ok la. Test line.... kat area rumah aku ni hanya ada gprs je tak de 3G.Tak kisah la kann.... janji boleh online!

Thursday, November 27, 2008

Monsun Camp

Kat Ghanu bulan depan sibuk dengan Monsun Cup.... kat Kelate dah berminggu-minggu hujan tak celik mato!

Mem Besor dah masuk kampus kat USM. Aku mula menyibukkan diri design website opis..... kalau tidak koho tak dok kijoan la aku. Tak kan aku nak menyangkul tanam sayur dalam hujan yang turun hari-hari ni!

Pagi tadi... awal pagi hantar Kak Ngah kat bus stand. Dia nak masuk kem anjuran konsultan (tak ingat apa ke namanya) kat Putrajaya. 10 hari RM650.... anak punya pasal, ikutkan je lah. Kem tu untuk persediaan dia menghadapi SPM tahun depan.

Konsultan tu datang mengempen kat SM Sains Faris dengan SMK Zainab.... jadi yang naik bas pagi ni budak-budak dari sekolah 'elit' kat Kelantan tu je la yang pegi sana!

Kalau dia tak masuk kem ni.... sah la dia mengulangkaji dengan Astro je sepanjang cuti ni! Nak hantar dia kelas tuesyen kat KB.... jenuh pulak aku nak hantar dan nak ambik tiap-tiap hari.

Sunday, November 23, 2008

Jadi admin la pulakk...

Ini cerita masalah di PPD yang sudah sekian lama berkarat. Sejak PPD ditubuhkan 5 - 6 tahun dulu, sampai hari ni masalah ni tak selesai2. Masalah website PPD yang terus 'keras' sejak dilancarkan dulu... sampai la ke hari ni.

Ini semua terjadi pasal pegawai yang bertanggungjawab uruskan benda ni.... lebih cakap je dari buatnya... hehehe. Sedangkan masa tu diwar2kan biso belako.

Buat majlis pelancaran website yang agak grand la jugak..... siap panggil pengarah... lancar pakai sentuh bola ada lampu lagi.... huhuhu!

Last-last dari hari pelancaran... sampai la ke hari ni, duk 'keras' cam tu je la..... hampehhh!

Hari ni 7:15 pagi.... aku ke PPD... boss panggil suruh selesaikan benda yang dah berkarat ni. Dia kata dah sampai tahap MEMALUKAN segala jenis kemaluan.

Pagi ni aku bentangkan la karya aku kepada boss..... ok semuanya beres, dia setuju dgn layout aku buat, simple saja tak serabut.

Sebenarnya dah lama diorang suruh buat ni.... tapi maklum saja la kan, kat opis ni kan dah ada Pegawai Khas yang sepatutnya buat kerja-kerja ni, dan aku pulak bukannya kerja kat PPD, jadi aku buat dekkkk je la!

Tapi bila dah boss bagi arahan, sebagai pegawai yang dedikasi (ekhemm!) aku patuh kepada arahaan la kan.... Boss kata dalam masa 3 bulan dia nak pastikan website yang lama tu lenyap di alam maya!

Lepas ni aku jadi webmaster PPD la pulak.... hehehe!

Wednesday, November 19, 2008

Kursus Penyelaras LDP

Minggu ni..... berada di Hotel YT Midtown, Terangganu, mengendalikan kursus kepada Penyelaras Latihan Dalam Perkhidmatan Sekolah-Sekolah Daerah. Peserta seramai 47 orang hadir. Hari pertama, pengurusan data dan laporan aktiviti LDP tahun 2008. Dikendalikan oleh pegawai-pegawai Unit ICT JPN Kelantan.

Hari kedua.... hari aku, full day slot aku... membina blog. Kira aku jadi 'bapa' bloggers la, hari ni melahirkan 47 orang bloggers baru (bukan aku beranak kan diorang la pulakk). Tapi blog yang diorang buat ni, bukan blog personal la, blog ni untuk pelaporan aktiviti program LDP. Semuanya akan disenaraikan dibawah blog LDP PPD.

Sunday, November 16, 2008

Makan kebuk!

Setelah berbulan-bulan 'makan kebuk' akhirnya jalan di hadapan rumah aku diorang dah ready untuk untuk di tar. Sebelum ni macam duk kat arab... pokok tak nampak daun, semua dah jadi putih dengan 'kebuk'

Jalan dah nak siap..... aku pun kena berkira-kira la nak bereskan lanskap halaman rumah yang sekian lama tertangguh. Kena cari bajet ni nak buat pagar kat depan tu... kasi cantik sikit.

Banyak la pulak kena cadang bajet ni.... huhuhu!

Thursday, November 13, 2008

13 November 2008|Khamis.... Keputusan UPSR keluar hari ni. Debaran cikgu-cikgu dan ibu bapa (yang mengalahkan budak UPSR) berakhir. Awal pagi lagi... ramai ibu bapa yang hadir menunggu pengumuman keputusan anak masing-masing.

Aku pun sibuk juga.... sibuk call ke sekolah anak, tanya khabar. Syukur.... alhamdulillah, Shahibah, anak aku yang nombor 4 mendapat keputusan UPSR yang memuaskan. Dia mengikuti jejak kakak-kakaknya sebelum ini.

Awal-awal lagi dia dah kata...... "orghe tak sei sekolah asrama". Emmm... barangkali dia sayang nak tinggal Astro la ni!

Balik ke rumah.... "Shabah nak hadiah apa? Nak makan kat mana?"
"O
rghe nak mp3.... makan kat Pizza Hut" "Beresssss!

Selebrett kat Pizza Hut.... bukan takat Shabah je la kannn.... yang lain-lain pun tumpang sekali gak laaa!

Erti sebuah MPV

MPV..... kenderaan perbagai guna, sebab tu sekarang ni diorang dah tukar jadi SUV. Kiranya tak nak jatuh saham le tu. MPV ni sekarang ni hanya untuk yang standart van je la. Korang kalau sebut van mesti pandang lekeh je la kann!

Masa aku nak beli kereta dulu.... jenuh aku buat pertimbangan nak beli kereta ke nak beli van. Kalau beli kereta.... perang besar la time balik kampung. Ketika tu anak-anak sedang membesar, 5 orang... bayangkan la kalau nak balik Perak dari Kelantan. Masa tu hanya ada dua pilihan sahaja, Vennnet C20 atau pun Perodua Rusa...... masa tu belum ada lagi Avanza ke, Citra ke, dan yang seangkatan dengannya.

Last-last aku beli Perodua Rusa.... pasal kebetulan ada sebiji orang tak jadi ambil kat kedai, kalau dak jenuh la nak tunggu! 3 hari sebelum raya tahun 2000 aku bawa balik MPV, tahun tu lega la sikit bila balik kampung..... dah jenuh budak2 tu beperang kat dalam kereta!

MPV ni memang la orang pandang sebelah mata je..... tapi kalau bila masa nak punggah budak, haaa.... masa tu la nak cari aku. Punggah budak bola, bola jaring, nasyid dan segala bagai! Kebetulan aku masa tu jurulatih olahraga daerah.... Rusa aku ni jadi lebih kurang macam van majlis Sukan Negara la.

Dan antara tugas tak rasmi yang lain.... contohnya seperti ini

Aku tak kisah la apa orang nak kata.... yang pentingnya, mana yang praktikal je... pakai kereta besar tapi naik sorang... emm rasa macam membazir je. aku lain la..... anak 5, kira patut la kannn pakai MPV.

Entry ini ada kena mengena dengan cerita di bawah......
Mem besor dah dua minggu duk kenen-kenen nak tukar kereta baru..... macam-macam dia citer pasal Iswara dia.... tak de pikup la... berat la... stereng gegar la.... tayar bunyi la. Tiap kali dia bukak citer tu.... aku buat-buat tak dengar je la.... last-last aku kata... cukup la dengan kereta tu.... sekadar nak pegi kerja.... dari rumah pegi sekolah lepas tu balik rumah... ok la tu!

Wednesday, November 12, 2008

E-book

Aku selalu mendownload E-book sebagai bahan bacaan. Kalau tak pun, aku beli saja cd koleksi E-book kat kedai. Psstttt....... semua koleksi cd yang dulu ada kat Low Yat, sekarang ni diorang jual kat sini la!

Sekeping cd biasanya termuat 10 buah buku atau pun majalah. Sekeping RM5.... kan dah banyak savenye tu. Bayangkan la.... majalah import ni biasanya berharga lebih RM20. Majalah Adobe Photoshop RM45, kalau nak beli tiap-tiap bulan.... parahhh! Tu majalah! kalau buku jangan cakap la, mana ada harga kurang RM50 sebuah, lain la kalau yang jenis pakai kertas bungkus nasi lemak!

Malam tadi.... sebagai mengisi kekosongan malam aku yang masih tak dapat online di rumah, aku cuba praktikkan segala kepakaran aku dengan membuat handout kursus ala-ala majalah.... ala-ala E-book la ni.

Ini E-book tentang skil Adobe Photoshop yang simple-simple..... kalau editor majalah PC tengok ni, mesti dia oferr aku kerja kat situ, pasal jimat belanja... graphic disigner aku, penulis pun aku, hahaha!





E-book ini pula sebagai handout kursus minggu depan..... start cuti...... kursus pun start juga!


E-book ni dalam format pdf sebenarnya.... sesiapa yang berminat boleh hubungi email aku. E-book yang sedang aku usahakan sekarang ni ialah cerita tentang aktiviti berkebun di belakang rumah...... tungguuuuu!

Tuesday, November 11, 2008

Minggu makan-makan

Minggu akhir persekolahan..... semua sekolah sibuk, cikgu-cikgunye la. Banyak perkara kena dibereskan sebelum berakhirnya tahun. Yang jadi guru kelas... tambah lagi la. Segala macam buku, yang kecik, yang besar, yang panjang semuanya kena diselesaikan. Mujur aku tak jadi guru kelas... hehehe!

Minggu ni juga yang antara yang paling penting ialah acara makan-makan. Semua restoran, hotel dan yang seangkatan dengannya dah full house.

Kat sekolah aku... dah 3 hari berturut-turut duk bejamu makan ni. Hari ahad... group cikgu-cikgu yang 'naik pangkat' buat jamuan. Isnin... budak-budak tahun 6 yang dah nak kuar sekolah buat jamuan. Hari ni... jamuan rasmi, sekolah buat kat Restoran Syam. Esok.... acara jamuan bebas kelas, maknanya semua kelas akan buat jamuan la. Khamis.... setakat ni lum tau lagi!

Maka minggu ni..... makan je memanjangggg!

Sunday, November 9, 2008

Opss Bersih

Dah 2 bulan belakang rumah tak di mesin... maklumlah bz, tambahan pula tunggu jagung tua untuk dipetik. Tanaman-tanaman lain semuanya dah habis..... batas sayur pun dah naik rumput. Sebagai persediaan untuk menjalankan projek Bumi Hijau Fasa II, kerja-kerja pembersihan boleh la dimulakan, nanti bila cuti sekolah, bolehlah terus beraktiviti tanam sayur. Risau gak tengok belakang rumah... anaconda pun boleh buat sarang ni!



Sebelum operasi bermula.... apa-apa hal pun kena buat persediaan fizikal dan mental secukupnya dulu. Pagi ni sarapan 'nasi berlauk' gulai ike ayo Che Ana sebungkus.... diulangi sebungkus je!

"guano pakai baju hari ni", tanya Mem Besor. "ikss.. kan nak ambil gambar bubuh dalam blog". Selalunya aku tak pakai baju... hahaha!




Meragam la pulak mesin ni.... semput cam tak de power je





Taraaaa..... dah clear.




Dengan kerjasama padu daripada Mem Besor








Entry tambahan......




Yang ni bukan rumput ni... ini daun kesum... kalau buat kuah laksa penang tak de daun ni, tak de maknaaa la kaaa!




Minum air kelapa muda sedap gak ni!


Cabai burung... walau pun colour puteh, bila masak tetap merah la. Pedas sangat la pulak lada ni, kes banyak sangat bubuh baja tahi ayam kot, baja kompos or baja organik le tu! Tips... kalau tak nak lada pedas sangat jangan bubuh baja organik. Aku suka yang cam tu pasal boleh mamah cam tu je!



Pokok buah naga yang aku semai dua bulan lepas pun nampaknya dah mula bercambah, lepas ni boleh la pindahkan kat lokasi tetap.... emmmm kat mana la aku nak tanam dia ni!



Terung ni group tanaman terakhir aku dalam Projek Bumi Hijau Fasa I.... baru tinggi paras lutut, tu yang buah meleret sampai tanah tu!



Ini semua bahan buangan yang dibersihkan hari ini... jangan buang cam tu je, semua ni berguna sebagai bahan asas untuk buat baja kompos. Korang tau tak cam mana nak buat baja kompos.... haaa, aku baru bercadang nak buat Ebook pasal tu..... tungguuuu!


Thursday, November 6, 2008

Rancangan Perjalanan

Cuti sekolah dah dekat..... macam biasa bila cuti sekolah Mem Besor masuk kampus. Dan terkapai-kapailah aku di rumah!

Ni cadangan jadual yang akan dibentangkan kepada Majlis Tertinggi. Rakyat aku yang 5 orang ni mesti berkerut dahi bila tengok jadual ni, terutamanya bagi minggu yang ke dua, maklumlah diorang tak selesa kat rumah opah diorang.... (kes bila dah besar baru kenal opah)

Tapi sebagai Perdana Menteri.... biasa la kannn.... walaupun ada mesyuarat Majlis Tertinggi, siapa laa yang nak bangkang cakap PM kannn. Lepas tu PM buat pengumuman.... ini adalah keputusan 'bersama'.... keputusan 'Majlis Tertinggi'........ hehehe!

Tag mengeTag....



LAW & RULES
1) Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right now.
2) Don't change your clothes, don't fix your hair...just take a picture.
3) Post that picture with NO editing.
4) Post these instruction with your picture.
5) Tag 10 people to do this.

Emmm..... nak jawab tag la.... ni gambar petang semalam. Balik sekolah cam biasa tidooo. Bangun tido teringat dgn Tag yang Azlin buat.... ambik kamera.... snap, snap. Tengok gambar..... mak aiiii! tak tegamak aku letak gambar muka aku yang tersangat la ensemmm... ala-ala Shahruk Khan gitu. Bangkali gambar ni pun dah cukup la kot... pasal aku dah ikut gak rules2 tu (tak suruh tunjuk muka kannn)

apa kata kalau kita tag Ungku Nor........ hehehe!

Wednesday, November 5, 2008

Suatu ketika..... I


Kisah 1
1989 - suatu malam ke rumah ayah

"saya nak kahwin..... dgn org Kelantan.... ini gambarnya"
"ko nak kawin..... kawin laaa..... abah tak de duit"

(maksud lain... jgn ko harap aku nak bagi duit)
Sedih, pilu kerana bukan itu tujuan datang malam tu. Tanpa berkata apa-apa, terus balik ke rumah atuk. STOP

Kisah 2
1989 - di rumah mak

"mak dengan mak ngah dah setuju nak jodohkan ko dengan Erah, tunggu ko habis maktab je"
"mak dah siapkan semuanya"

Tak terkata, esoknya balik ke rumah atuk. STOP

Kisah 3
1990 - Bilik Guru Besar

"saya nak minta tolong cikgu....."
"macam mana tu?"
"saya nak kawin... minta tolong cikgu jadi 'orang tua' bagi pihak saya"
"ayah tak datang ke?"
"tak ada sesiapa yang akan datang..."

Nasi lemak buah bidara;
Sayang selasih hamba lurutkan...... STOP

Monday, November 3, 2008

Wajah kesayangan hamba..



Digital ScrapBooking

1/2 day..... on deway ke Cameron Highland....
Day1....

Day 2.....

Sunday, November 2, 2008

huhuhuhu........!

hepi besday to me!..... huhuhu! aku tak ingat besday sendiri

Full day.....



Sabtu..... korang semua cuti!

Paginye ada jemputan bagi kursus ICT kat sekolah..... pukul 12:30 baru habis. lepas tu dapat call dari sepupu yang baru sampai dari Ipoh. Pegi jumpa dia.... bawa pegi makan ( dan aku pun makan lagi sekali )

Makan nasi kerabu kat Yati Ayam Percik.... mugo puok tu bukannya biasa makan nasi kerabu.

Lepas tu..... minum-minum kat Hayaki Cafe..... (saja malas nak balik rumah lagi)

Balik ke rumah... sambung lagi sembang. Sembang, sembang, dan sembang..... agak-agak habis la semua cerita dari kampung!

Hari ni........ budak2 last day exam akhir tahun.

Aku..... baru lepas jaga exam la ni!

Entry ni..... entah le aku pun tak tau nak tulis mendeee! Tak kan nak tulis pasal kura-kura kot!