Tuesday, February 24, 2009

Jangan langgar pantang!

Stadium Kuantan, 1998..... "Petang esok pukul 5:00..... pukul 5:00 jam saya ialah 4:50".... demikian kata-kata Hanafiah Nasir, 'orang besi Malaysia' yang kemudiannya antara 'super coach' kat Malaya. Kata-kata itu diucapkkannya setelah seminggu dia bersabar melihat kami melanggar 'pantang'. Sebelum itu... kami dah makan 'pesembor'nya yang panas-panas. Selepas itu kami akan pastikan.... kami yang sampai lebih dulu kat trek dari dia..... kalau tidak dia akan kata.... "awak berhutang dengan saya 10 minit". Yang itu kira ok la.... asal jangan sampai dia kata..... "pegi balikkkk, saya tak nak tengok muka awak hari ni".

Sekarang bila aku menjadi jurulatih.... itulah juga antara 'pantang' yang aku amalkan. Sebagai jurulatih.... ada bebrapa perkara yang selalunya dianggap 'remeh' oleh atlit. Antaranya kesanggupan dan berdisiplin menepati masa...... aku cukup pantang kalau atlit yang lewat datang latihan..... datang pula lenggang-lenggok macam itik.

Hari ini..... jam menunjukkan 5:35 petang..... dan kesabaran aku sudah berakhir. Dan hari ini..... aku 'sembor'kan kembali ayat itu......... dengan tokok tambah sikit, dihiasi dengan celikkan mata..... "siapa yang nak training niiii, awak ke saya?". Aku pun melangkah tanpa berpaling lagi, mahu pun menunggu jawapan dari mu.... start kereta.... broommm.... balik!

Ingat..... kalau tak sanggup menepati masa.... jangan jadi jurulatih.... walaupun ada bapak segala degre master sains sukan sekali pun..... kalau jadi guru sukan tak pe!

17 Comments:

  1. ONE ZABA said...
    tu sebabnya bola sepak kita asyik menang kutukan dan seranahan. mujur jurulatih tak bunuh diri je.
    Shifu67 said...
    aku tak minat bola... bagi tiket free pun aku tak pegi stadium tengok bola... hehehe
    azza_irah said...
    alohhhh.....cikgu lari2 itek la dl pusing padang sblm pemain mai...ekekke...(larikkkkkkkk...jgn sembur dennn...)
    xiiinam said...
    Bang....
    dah makan ubat ke???



    Errr....ko marah ek?
    ......takuuuttttt

    Aku: Jurulatih yang paling mesra alam....
    Shifu67 said...
    azza-
    lari2 itek?.... aku dah lama tak tengok itek gantung colour merah tu...

    ciklah-
    ko yg kena makan ubat, lepas meratah steambot tu... aku minum kopi janda je
    xiiinam said...
    This comment has been removed by the author.
    xiiinam said...
    eh...silap...tadi dah bagi komen...sowwy...nyit...nyit...nyit...

    Aku: Masih menten jurulatih... walau usia semakin purba...tapi masih kacip petimah taww...
    Yunus Badawi said...
    Betul tu, atlit yg tak tahu menepati masa ni jgn bagi muka sgt. Balik layan blog lagi baguskan Shifu hehehe (kata tukang batu api).
    mebby a.k.a ezza said...
    lorrr igtkn jgn langgar pantang pe td..ekekek mmg betui..lau xmo tepat masa suh dorg pi duk jepun sna tgk leh x dorg ikut cr org jopun yg sentiasa punctual ittew...sengallll
    Shifu67 said...
    ciklah-
    Ada gak la yg nak kena kacip niii..... errr.. ko nak cakap apa sebenarnya, jgn simpan dalam dlm hati... luahkan..

    YB-
    boleh la buat citer dlm blog.... errr... tak payah pakai batu api, dah tebakar punn

    ezza-
    hait... hait... hait.... arigatooo
    Mak Su said...
    cayalah! baru ler betul jurulatih, garang dan berkarisma. nasib baik saya ni kaki bangku. eehhheeem.
    xiiinam said...
    Cikgu....
    saya nak tanya....tapi takut cikgu marah....
    Errrr....'Labels' entri cikgu tuuuuu.....
    Kenapa ada tulis 'Aku Versi Lelaki'?

    Errr..cikgu jangan marah. Saya belum tanya soklan lagi ni...

    Err...soalan saya 'adeke yang versi satu lagi...?" Nyit...nyit....nyit...
    Shifu67 said...
    maksu-
    tang garang tu... biar kena pada tempatnye... tang berkarisma tu... errr... tak minat la moto karisma... nak beli moto yamaha nuovo.... heheh

    ciklah-
    label2 tu aku buat, krn memikirkan pada ketika tu aku berfikir sebagai 'apa' ikut kesesuaian entry.... tapi ko bukan nak tanya yg ni kan

    yg ko nak tanya... versi satu lagi???... ko nak aku jadi versi apa?... versi niyak rapik pun boleh!
    kuIna Jentayutiara said...
    tepati masa bkn setakad latihan sukan semua xtvt.

    slam kenal!
    Shifu67 said...
    kulna-
    salam ku sambut.... ewahhh
    tasikmerah said...
    salam singgah.

    lompat dr blog cklah.

    errr... takut la. balik duluuuu. hehehehe...




    .
    Shifu67 said...
    tasikmerah-
    errr.... jgn takuttt... tak de apa2 pun... bukan ada niyak rapik pun

Post a Comment