Saturday, February 28, 2009

Kan dah hujan


"Sofiaaaa.... jangan guna berus.... habisla calar keta abahhhh"


Ni sebab aku tak nak basuh kereta.... dah sebulan panas tak hujan-hujan.... tak semena-mena, hari ni hujan.....

Masa sarapan tadi.... mem kata dia dah buat macam yang aku cakap.... macam mana caranya nak polish kereta..... dia kata, keta dia dah bersinar-sinar....

psttt.... jangan ada pula sesiapa yang mendakwa.... aku telah mendera anak bini suruh basuh kereta. Percayalah..... entah apa anginnya.... mem aku kata nak polish kereta, tak penah-penah dia buat selama ni sebenarnya. Kebetulan hari tu..... bila tah..... aku terbeli benda-benda tu kat amoi yang ramah menyapa kat parking keta. Aku pun tak tau apasal aku beli.... pasal nak polish kereta ke.... atau pasal amoi tu kata....

"Abang.... ini bagut punya balanggg..... sekali ngooosokk tahan 5 mulannn..... itu lampu lepan sulah kuning... kalu ngoosokk, bole kasi clear malikkkk, kalu tak peecaya saya kasi ngoosoook sekalang, sekalang bole clear looo"

"Ok.... try gosok nak tengok cam mana"

Amoi yang pakai baju tido tu pun gosok la kat lampu depan Rusa aku..... gosok.... gosok.... gosok...... emmmm..... memang clear...... memang CLEAR sungguhhh..... hehehe! Tak cukup satu lampu... gosok la dua-dua lampu sekali kannn..... tak kan la nak clear sebelah je. Amoi tu pun gosok lagi satu lampu.... gosok.... gosok... gosok.... haaaa.... dua-dua lampu dah CLEARRRR.....

"Abanggg.... mali tengok... tengok lekat-lekat ahhhh.... mulih clear ke tak mulihhh". "Haaa.... abang, macam mana.... sulah clear ke mulum..... tengok lekat-lekat laaa abangg.... tengok manyak clearrr". Aku angguk je, "ya... ya... clear... clear"

Kesian aku kat amoi yang bersungguh-sungguh gosok-gosok lampu depan Rusa aku tu.... aku beli apa yang dia jual tu... sebotol shampoo dan sebotol polish tu.....

"Sekalang halge oferrr.... anam puluu lapan... kalau beli keelai liaa punya halge satu pun sulah ampat puluuu..."

Lepas beli tu..... letak kat stor...... aku pun dah tak ingat. Entah cam mana semalam mem aku jumpa benda tu..... tu yang dia nak try polish keta tu..... tak tau la clear ke dak..... hehehe

8 Comments:

  1. mebby a.k.a ezza said...
    ekekeek shifu pas ni keta EZZA lak eh tlg polish kan wakakak
    Shifu67 said...
    ezza polish leee... baru clear... hehehe
    jane said...
    salam shifu67,
    weh, clear yg mana ? hahaha!!
    Shifu67 said...
    clear... dua2 lampu jadi clear... sungguhhh... jeng.... jeng...
    xiiinam said...
    nak belajar ikat kain batiklah dengan mem ko...respeklah...aku tak reti pakai kalau tak ada zip...

    Last sekali beli kain batik masa dalam pantang 9 tahun lepas...he..he..
    Shifu67 said...
    kalau payah sangat ko pakai je tali pinggang..... hahaha. Ni la antara kesan duk lama sangat kat asrama ni
    Shifu67 said...
    errrr.... tak nak belajar bekemban ke.... hehehe
    xiiinam said...
    Tak nak jawab...nak masuk bulan maulud ni...insaf sikit...

Post a Comment