Friday, March 13, 2009

Email lagi......

salam, Terima Kasih bro hehehehe :D minat gak ler nak jadi jurulatih hehehe sbb ado latih 1 budak dlm acara padang sampai daerah... baru 1 org jer..... yang tak best bila takdok sijil jurulatih tak dpt tngok budak tuh lawan antara daerah huhuhuhuhuh... penat2 latih dia kat sekolah pastu hantar wakil sekolah terpilih wakil daerah mesti nak tngok budak tu plak masa bertanding... tapi sangkut sbb takdok sijil jurulatih huhuhuhu...... kalau tak keberatan... kat mana nak daftar utk kursus jurulatih level 1 tu? :D cerita ar sekali karenah masa kursus hehehe :D ... mesti best nie..... apo kata bro buat satu EBOOK... panduan jadi COACH :D ... best nie

..................................................................................................................

Nak buat Ebook.... emmm... penah gak terfikir nak buat..... tapi buat masa ni masih 'tengah fikir' la kot... hehehe.

Errr... nak citer pasal coaching lagi ke ni..... kang ada pula yang nak minta tunjuk bulu dada..... hehehe.

OK.... nak cakap sikit je...

Sebagai coach.... tak kira la ada sijil ke tak de sijil.... amalkanlah supaya memiliki sebuah buku catatan/buku log. Tak kiralah macam mana rupanya...... catat apa saja yang dilakukan..... kerana setiap hari kita akan dapat ilmu walau di mana.

Antara perkara yg perlu dicatat ialah.... aktiviti latihan.... contohnya

Isnin - 4:00 - 6:00 PM - Competition period
- Warmup & streching
- speed - 50mx3x2 & 80mx3x2
- coolingdown

Bila buat aktiviti speed.... jangan lupa catat masa yang budak-budak tu buat.... supaya boleh dibuat rujukan akan datang

Ini buku catatan aku sejak 1990.... jangan korang kata buku hutang pulak.

Ok.... nanti petang sambung lagi.... nak pegi ambil Mem Besar kat sekolah dia jap.... la ni kereta dia masih dalam bengkel.... kena la aku jadi driver dia..... kereta tu... body dah siap... sekarang masuk bengkel, tengok enjin pula cam mana.... lepas tu baru nak masuk bengkel cat pula... harap-harapnya siap la dalam seminggu cuti sekolah ni.

..................................................................... sambung balik

12:30.... sampai di rumah, mem besor terus ke lokasinya.... keluarkan bawang.... siang ayam.... dan aku bersiap-siap untuk ke masjid.

2:30.... Balik dari masjid ..................... sementara tunggu mem besar buat sentuhan terakhir hidangan nasi ayam...... baunya pehhhh.... semerbak dah kat dapur tu. Sebab tu aku tak akan makan nasi ayam kat kedai.... kalau tak sampai taraf yang mem aku buat..... pendek kata kalau taraf kat Chicken Rice Shop tu boleh laaa juga singgah.... kalu dak... minta mahap laaaa!.... sebenarnya nasi ayam kat situ pun belum capai tahap mem besar buat.... cuma kelebihan dia ada kerabu mangga je...... opssss..... bukan nak cerita pasal nasi ayam ni....... jadi baik aku makan dulu........ tungguuuu.

3:30..... errkkkk.... emmmm.... tengah 'sidai perut' setelah menikmati kemantoppp'an nasi ayam mem besor.... langsung hilang punca nak sambung cerita tadi.... hehehe

.......................................................................

Cerita pasal apa tadi?...... ooooo... pasal coach..... ok sambung balik.

Sebagai Jurulatih.... penuhilah ilmu di dada.... perkara-perkara berikut perlu ada dalam diri kita

- philosophy - anatomy & physiology - biomechanics - growth & development - training theory - skills teaching - sport psychology - nutrition - injuries & first aid -

Untungnya kita cikgu ni.... sebahagian daripada keperluan ilmu kejurulatihan itu sudah sedia ada dalam diri kita. Sebab tu barangkali.... cikgu-cikgu ramai yang jadi jurulatih..... teringat masa kursus dulu.... kalau peserta bukan cikgu tu memang kantoi la masa ujian praktikal.... hehehe. Melatih seorang atlit ni.... sama je dengan kita mengajar di dalam kelas. Kita masuk kelas... kita sudah menguasai 'sukatan pelajaran'... bersedia dengan ABM, mahir dengan pelbagai teknik dan kaedah P&P, merancang setiap hari apa yang hendak di sampaikan semasa proses P&P...... begitulah juga semasa melatih atlit di atas trek......

Yang paling jelas.... kalau budak-budak species 'Rahimah'.... boleh bagi penendang..... dan selalunya bebudak yang jenis ni, memang tak akan sanggup training olahraga.... kalau datang 'main' bola jaring boleh la.

Olahraga bukanlah acara sukan untuk 'suka-suka' macam 'main' bola sepak atau bola jaring. Training olahraga tidak pernah 'seronok'.... berbanding dengan permainan bola sepak, bola jaring dan lain-lain permainan.... olahraga tidak pernah menjadi acara untuk berlibur. Atlit olahraga tidak mempunyai istilah 'main-main' atau sekadar 'suka-suka'.... kalau nak 'main-main', 'suka-suka', 'seronok-seronok'...... sila main bola jaring..... hehehe

Sebagai jurulatih kita juga perlu mahir perkara berikut, atau pun apa yang dikatakan 'Tool of Coaching'

1 Periodisation - preparation period - competition period - transition period
2 Biomotor Abilities - strength - endurance - speed - flexibility - coordination
3 Training Session - warmup - skills unit - fitness unit - cool down
4 Energe System - aerobic - anaerobic

Faham perkara-perkara di atas barulah kita boleh merancang program latihan.... apa maksud 'program latihan'..... program latihan maksudnya perincian semua pembinaan seorang atlit.... program latihan pembangunan seorang atlit mungkin mengambil masa 3 tahun.... dan tentunya bukan semua akan berjaya, dan bukan semua akan sanggup terus berada di dalam 'program latihan'....... samalah macam bebudak yang ambil exam UPSR, PMR dan SPM..... persediaannyakan bertahun-tahun... lepas tu barulah tengok berapa 'A' yang dapat. Maknanya...... bagi atlit olahraga.... program latihannya adalah sepanjang tahun atau pun 'seumur hidup'nya selama mana dia menjadi 'atlit'. Program latihan specifik pula.... paling singkat mungkin 3-4 bulan (dengan mengambil kira 3-4 tahun pengalaman training)

Seorang jurulatih yang profesional.... merancang program latihan yang khusus untuk atlitnya merupakan sesuatu yang sangat mencabar. Semuanya bergantung kepada 'kucing aii' masing-masing. Peringatan..... jangan sesekali meniru program latihan orang lain.... kerana setiap atlit sangat jauh berbeza.... tambahan pula kita tak tahu apa 'buah kilas' coach yang merancang program latihan tu.... dan selalunya itulah 'rahsia' atau 'senjata sulit' bagi setiap jurulatih..... cuma ingatlah prinsip ni..... ingat dulu masa tingkatan 6 belajar ekonomi?.... kita kan selalu dengar prinsip 'permintaan dan penawaran'..... haaaa.... dalam kejurulatihan, prinsipnya pun lebih kurang begitulah.... ok... pegi baca balik buku subjek ekonomi..... hehehe!

Ok... dah panjang tu Ebook ni..... hehehe. Sekarang saya nak rancang program latihan minggu depan.... nak tengok 'rancangan pelajaran' saya minggu depan?.... ringkasannya seperti di bawah.... tapi ingat, ini hanya catatan program latihan saya, jadi ada banyak lagi perkara disebalik catatan itu.....

.................................................................

Event: Long jump & Triple jump
Period: Competition
Objectives: Improvement the technique of 'take off' and 'landing'
Equipment: Small boxes, 20x30 cm of height
Note:
20% Agility work
40% Technique work
10% Varied jumps
30% Speed work
Contents:
- Warm up: jog with little jumping - 15 min, streching & swing action 10 - 15 min
- Running and jumping warming up exercises 40-50m - 5-7 drills
- Build up 'IN' and 'OUT' 60-70 meters
- Standing long, triple jump, double leg jump 3-5 times for each kind of jump
- Long jump from 5-7 strides 4-6 jumps
- long jump from 9-15 strides 6-8 jumps
- Hop to the sand pit from 7-9 strides X 5-7 bounds
- Hop + step from 5-7 strides X 3-5 times
- Hop + jump from 5-7 strides X 4-6 times
- Special landing exercises into the high jump pit
- Standing jump, long jump from 1-3 strides with 'take off' and free leg. (Repeat: 3-5 times each jumping exercises)
- Skip jump on the box 20-30 cm of height with 'take off' leg 6-8 times X 2-3 sets, with free leg 5-7 times x 1-2 sets
-Half squat or jumping squat 5-8 times X 2-3 sets
-Warm down - jogging 10 min, stretching 10-15 min

Sunday/15 Mac -
4:00 - 6:00 PM - Speed - flaying starts - 30m X 5 X 2 - 70% to full speed

Monday/16 Mac -
8:00 - 10:00 AM - Technique - 'take off' from 3-7 strides X 10-15 rep X 1
4:00 - 6:00 PM - Drill & power - 5-7 bounds & take off to sand pit

Tuesday/17 Mac -
8:00 - 10:00 AM - Speed & power - 40 X 5 X 2 - 100% speed
4:00 - 6:00 PM - Technique - 'take off' from 3-7 strides X 10-15 rep X 1

Wednesday/18 Mac - Rest

Thursdy/19 Mac -
8:00 - 10:00 AM - Speed - runup - check mark 3 strides 3-5 rep, check mark 7 strides 3-5 rep
4:00 - 6:00 PM - speed & power - 150m X 3 X 2

Friday/20 Mac - Rest

Saturday/21 Mac -
8:00 - 10:00 AM -Technique - 'take off' from 3-7 strides X 10-15 rep X 1
4:00 - 6:00 PM - Speed - 50m X 3 X 2, 80 X 3 X 2

.............................................................................

Boleh tiru dan ubah suai..... dengan syarat korang faham prinsip subjek ekonomi tu dulu.... prinsip 'permintaan & penawaran'..... hehehe. Entah kenapa.... bila buat program latihan..... kena buat dalam ingliss.... walaupun ingliss aku band 3.... tapi kalau buat dalam BM..... 'maksud' nya jadi macam lain sikit.....

Contoh.... flexibility.... cam mana nak terjemahkan.... boleh ke kata 'kelembutan'..... errrr.... rasanya bukan itu kot maksud 'kelembutan' merujuk kepada seorang atlit..... auwwww!...... hahaha!

7 Comments:

  1. ONE ZABA said...
    biasanya, lepas belasah nasi ayam mesti nguap besar punya. kejap lagi terdengar la bunyi krohh..krohh tu.
    Mak Su said...
    nasi ayam? nak gaks rasa sikit mem masak. tentu masyuk ek.
    Shifu67 said...
    errrr.... kena buat entry pasal nasi ayam kot... tak ada orang yg minat dengan cerita Athletic Training Programmes..... hehehe
    arsaili said...
    salam...nanti jemput la saya makan nasi ayam...memang peminat nasi ayam..kalau kat Kuching yg best tu singapore chicken rice, kalah chicken rice shop...

    flexibility tu mudah lentur ek..ahahaha
    Shifu67 said...
    emmmm... memang kena buat entry pasal nasi ayam la ni.... hehehe

    'mudah lentur'.... emm... cam gitu la makna perkataan tu... tapi nilai maknanya bukan setakat boleh lentur semata-mata... lentur tapi bukan lembik.... lembut tetapi keras... hehehe
    Yunus Badawi said...
    Eloklah Shifu buat n3 tentang nasi ayam. Nak lebih elok, suruh mem besar buat lebih sikit dan ajak kita org sekali.
    Shifu67 said...
    taraaaaa.... entry pasal nasi ayam dah kuar.... hehehe.....

    Majulah Nasi Ayam Untuk Negara

Post a Comment